Drożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty
Pierogi z kapustą to jeden z klasyków na polskich stołach. W pieczonej wersji proponuje podać je Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Dla podkręcenia ich smaku wierzch pierożków posypała aromatyczną czarnuszką.
26.08.2016 | aktual.: 01.09.2016 16:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Takie drożdżowe pierogi to świetne urozmaicenie domowego jadłospisu, w dodatku bardzo tani i smaczny posiłek. Można je zjeść same, można podać je do barszczyku lub na zimno jako przekąskę do pracy lub do piwa.
Na ciasto
- 500 g mąki
- 7 g suchych drożdży/25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłego (uwaga: nie gorącego) mleka
- trochę soli
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania
- ok. 5-6 łyżek oleju
- opcjonalnie: czarnuszka do posypania
Na farsz:
Wykonanie:
Używając świeżych drożdży, zrobić rozczyn z 1/4 szklanki mleka, cukru i rozkruszonych drożdży - odstawić na chwilę. Dodać pozostałe składniki. Używając drożdży suszonych - wszystkie składniki od razu połączyć. Zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką. Dobrze wyrobić i odstawić na około godzinę przykryte ściereczką do podwojenia objętości. W tym czasie kapustę obrać z wierzchnich liści i obgotować w osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną ostudzić i poszatkować dość drobno. Na maśle w rondelku zeszklić cebulę i dodać rozdrobnioną kapustę oraz kminek wedle uznania. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości pod przykryciem około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli chcemy dodać koperek robimy to dopiero pod koniec duszenia. Farsz odstawić z ognia i trochę wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Połowę wyrośniętego ciasta wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na dość cienki placek. Pozostałą część ciasta przykryć, by się nie wysuszyła. Szklanką wycinać koła z ciasta i lekko je w dłoniach rozciągając, formować pierożki. Do środka nakładać po łyżeczcei farszu z kapusty. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką - zostawić na ok. 10-15 minut do podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec na złoty kolor 15-20 minut.
Zobacz także: zupa pieczarkowa z dokładką