Drożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty

Pierogi z kapustą to jeden z klasyków na polskich stołach. W pieczonej wersji proponuje podać je Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Dla podkręcenia ich smaku wierzch pierożków posypała aromatyczną czarnuszką.

Pieczone pierogi
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl

Takie drożdżowe pierogi to świetne urozmaicenie domowego jadłospisu, w dodatku bardzo tani i smaczny posiłek. Można je zjeść same, można podać je do barszczyku lub na zimno jako przekąskę do pracy lub do piwa.

Na ciasto

  • 500 g mąki
  • 7 g suchych drożdży/25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego (uwaga: nie gorącego) mleka
  • trochę soli
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania
  • ok. 5-6 łyżek oleju
  • opcjonalnie: czarnuszka do posypania

Na farsz:

  • główka białej kapusty
  • cebula
  • pieprz, sól do smaku
  • 2-3 łyżki masła
  • opcjonalnie: kminek, świeży koperek

Wykonanie:
Używając świeżych drożdży, zrobić rozczyn z 1/4 szklanki mleka, cukru i rozkruszonych drożdży - odstawić na chwilę. Dodać pozostałe składniki. Używając drożdży suszonych - wszystkie składniki od razu połączyć. Zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką. Dobrze wyrobić i odstawić na około godzinę przykryte ściereczką do podwojenia objętości. W tym czasie kapustę obrać z wierzchnich liści i obgotować w osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną ostudzić i poszatkować dość drobno. Na maśle w rondelku zeszklić cebulę i dodać rozdrobnioną kapustę oraz kminek wedle uznania. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości pod przykryciem około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli chcemy dodać koperek robimy to dopiero pod koniec duszenia. Farsz odstawić z ognia i trochę wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Połowę wyrośniętego ciasta wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na dość cienki placek. Pozostałą część ciasta przykryć, by się nie wysuszyła. Szklanką wycinać koła z ciasta i lekko je w dłoniach rozciągając, formować pierożki. Do środka nakładać po łyżeczcei farszu z kapusty. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką - zostawić na ok. 10-15 minut do podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec na złoty kolor 15-20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Posadź tę roślinę. Odporna na ślimaki i łatwa w uprawie
Posadź tę roślinę. Odporna na ślimaki i łatwa w uprawie
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Joanna Krupa zasiadła na kanapie "DDTVN". Tylko spójrzcie na jej stopy
Joanna Krupa zasiadła na kanapie "DDTVN". Tylko spójrzcie na jej stopy
Kiedy po deszczu pojawią się grzyby? Tyle musisz odczekać
Kiedy po deszczu pojawią się grzyby? Tyle musisz odczekać
Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Tak przyszła do "PnŚ". Na stopach najmodniejsze buty sezonu
Tak przyszła do "PnŚ". Na stopach najmodniejsze buty sezonu
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów