Drożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty

Pierogi z kapustą to jeden z klasyków na polskich stołach. W pieczonej wersji proponuje podać je Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Dla podkręcenia ich smaku wierzch pierożków posypała aromatyczną czarnuszką.

Pieczone pierogi
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl

Takie drożdżowe pierogi to świetne urozmaicenie domowego jadłospisu, w dodatku bardzo tani i smaczny posiłek. Można je zjeść same, można podać je do barszczyku lub na zimno jako przekąskę do pracy lub do piwa.

Na ciasto

  • 500 g mąki
  • 7 g suchych drożdży/25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego (uwaga: nie gorącego) mleka
  • trochę soli
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania
  • ok. 5-6 łyżek oleju
  • opcjonalnie: czarnuszka do posypania

Na farsz:

  • główka białej kapusty
  • cebula
  • pieprz, sól do smaku
  • 2-3 łyżki masła
  • opcjonalnie: kminek, świeży koperek

Wykonanie:
Używając świeżych drożdży, zrobić rozczyn z 1/4 szklanki mleka, cukru i rozkruszonych drożdży - odstawić na chwilę. Dodać pozostałe składniki. Używając drożdży suszonych - wszystkie składniki od razu połączyć. Zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką. Dobrze wyrobić i odstawić na około godzinę przykryte ściereczką do podwojenia objętości. W tym czasie kapustę obrać z wierzchnich liści i obgotować w osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną ostudzić i poszatkować dość drobno. Na maśle w rondelku zeszklić cebulę i dodać rozdrobnioną kapustę oraz kminek wedle uznania. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości pod przykryciem około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli chcemy dodać koperek robimy to dopiero pod koniec duszenia. Farsz odstawić z ognia i trochę wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Połowę wyrośniętego ciasta wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na dość cienki placek. Pozostałą część ciasta przykryć, by się nie wysuszyła. Szklanką wycinać koła z ciasta i lekko je w dłoniach rozciągając, formować pierożki. Do środka nakładać po łyżeczcei farszu z kapusty. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką - zostawić na ok. 10-15 minut do podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec na złoty kolor 15-20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯