GotowaniePrzepisyDrożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty

Drożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty

Pierogi z kapustą to jeden z klasyków na polskich stołach. W pieczonej wersji proponuje podać je Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Dla podkręcenia ich smaku wierzch pierożków posypała aromatyczną czarnuszką.

Drożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl

26.08.2016 | aktual.: 01.09.2016 16:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Takie drożdżowe pierogi to świetne urozmaicenie domowego jadłospisu, w dodatku bardzo tani i smaczny posiłek. Można je zjeść same, można podać je do barszczyku lub na zimno jako przekąskę do pracy lub do piwa.

Na ciasto

  • 500 g mąki
  • 7 g suchych drożdży/25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego (uwaga: nie gorącego) mleka
  • trochę soli
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania
  • ok. 5-6 łyżek oleju
  • opcjonalnie: czarnuszka do posypania

Na farsz:

  • główka białej kapusty
  • cebula
  • pieprz, sól do smaku
  • 2-3 łyżki masła
  • opcjonalnie: kminek, świeży koperek

Wykonanie:
Używając świeżych drożdży, zrobić rozczyn z 1/4 szklanki mleka, cukru i rozkruszonych drożdży - odstawić na chwilę. Dodać pozostałe składniki. Używając drożdży suszonych - wszystkie składniki od razu połączyć. Zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką. Dobrze wyrobić i odstawić na około godzinę przykryte ściereczką do podwojenia objętości. W tym czasie kapustę obrać z wierzchnich liści i obgotować w osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną ostudzić i poszatkować dość drobno. Na maśle w rondelku zeszklić cebulę i dodać rozdrobnioną kapustę oraz kminek wedle uznania. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości pod przykryciem około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli chcemy dodać koperek robimy to dopiero pod koniec duszenia. Farsz odstawić z ognia i trochę wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Połowę wyrośniętego ciasta wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na dość cienki placek. Pozostałą część ciasta przykryć, by się nie wysuszyła. Szklanką wycinać koła z ciasta i lekko je w dłoniach rozciągając, formować pierożki. Do środka nakładać po łyżeczcei farszu z kapusty. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką - zostawić na ok. 10-15 minut do podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec na złoty kolor 15-20 minut.

Źródło artykułu:kuchennykredens.pl
obiadpieczone pierogidomowe pierogi
Komentarze (1)