GotowaniePrzepisyDrożdżówka z czekoladą i siekanymi orzechami

Drożdżówka z czekoladą i siekanymi orzechami

Drożdżówka z czekoladą i siekanymi orzechami
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl

21.12.2016 15:19, aktual.: 22.12.2016 19:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są takie wypieki, na których widok dosłownie ślinka cieknie. Bez dwóch zdań należy do nich drożdżowy wieniec napakowany czekoladą i orzechami. Drożdżowe cudo pięknie prezentować się będzie na świątecznym stole. Może być również pomysłem na jadalny, smaczny prezent. Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".

Składniki:

*

400 g mąki

*

2 jajka

*

4 łyżki cukru

*

3/4 szklanki ciepłego mleka

*

50 g roztopionego masła

*

2,5 łyżeczki suchych drożdży

*

ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy)

*

rozdrobnione orzechy

*

czekoladowa masa

Przygotowanie:
Mąkę przesiać i zrobić w niej wgłębienie, do którego należy wlać ciepłe mleko, wsypać cukier i drożdże. Całość delikatnie wymieszać i zostawić na 5-10 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć się pienić. Dodać pozostałe składniki poza masłem i całość zagniatamy. Gdy połączy się w jednolitą masę dodać roztopione masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, a jego struktura będzie sprężysta. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Wyrobione ciasto ułożone w kulę umieścić w głębokim naczyniu i przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na placek ok. 25 cm. Pierwszy blat wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować kremem czekoladowym, posypać siekanymi orzechami. Na to wyłożyć drugi blat postępując analogicznie, a następnie przykryć trzecim kręgiem ciasta (trzeciego blatu nie smarować). Oznaczyć środek wierzchniego blatu wyciskając w nim szklanką koło, a następnie wokół niego wykroić nożem równych 16 pasków. Chwytamy od spodu dwa sąsiadujące ze sobą paski jednocześnie i dwa razy zwijamy je "na zewnątrz", na końcu sklejając razem wewnętrzne górne rogi. Analogicznie postępujemy ze wszystkimi paskami. Zewnętrzne rogi każdego powstałego w ten sposób "płatka" sklejamy razem od spodu, a następnie doklejamy do nich górny róg, by ładnie wyrównać krawędzie. Gotowy kwiatek przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na blasze. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (bez termoobiegu). Przed włożeniem do pieca, ciasto posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut.
Zobacz także: świąteczny cwibak - pyszne ciasto z bakaliami

Źródło artykułu:kuchennykredens.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także