Działanie układu trawiennego, wyznacznikiem kondycji psychicznej
Nasze emocje i apetyt, lub jego brak, są ze sobą powiązane. To, na jakie produkty mamy ochotę, może świadczyć o rozwijających się zaburzeniach psychicznych.
Gdy ochota na zdrowe jedzenie maksymalnie maleje, oznacza to, że wewnętrzny niepokój osiąga szczyt. Nasz jadłospis zaczyna składać się wyłącznie z węglowodanów cukrów i... sera. Lęk ogranicza zdroworozsądkowe odżywianie. Może być to połączone z wchodzeniem w tzw. "tryb przetrwania" - przeżywając silny stres, często połączony z nawałem pracy lub problemami osobistymi, nagle przestajemy skupiać się na jedzeniu.
Dietetyczka Clarissa Lenherr na łamach brytysjkiego dziennika Metro tłumaczy, dlaczego tak się dzieje.
- Nasz układ trawienny reaguje na nasze samopoczucie, dlatego jelita nazywa się czasem drugim mózgiem" - tłumaczy. - Kiedy nasze zdrowie psychczne jest zagrożone, jelita są jednym z pierwszych organów, które mogą odczuć reperkusje. Osoby zmęczone, niespokojne czy przygnębione albo stracą apetyt, albo będą sięgać po niezdrowe "pocieszające" pokarmy - mówi ekspertka.
Lenherr radzi, by w takiej sytuacji przede wszystkim skoncentrować się na śniadaniu - jeśli dostarczymy sobie odpowiednio dużo energii, możemy zapobiec złemu samopoczuciu. Jeśli motywacja do przyrzadzenia skomplikowanej i zdrowej potrawy jest zbyt niska, można ograniczyć się do najprostrzych, ale zdrowych śniadań takich jak np. owsianka z owocami bądź musli z jogurtem.
Dietetyczka przestrzega, by nie zapominać o tłuszczach. - Są one niezbędna dla zdrowia mózgu i wytwarzania hormonów. Upewnij się, że sięgasz po tłuszcze dobrej jakości, takie jak tłuszcze jednonienasycone z orzechów i nasion oraz oliwa z oliwek. Trzy razy w tygodniu spożywaj również tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, śledź lub źródła wegańskie z chia, lnu i orzechów włoskich - ekspertka dodaje, żeby jeść nawet jeśli przez stres apetyt jest stłumiony.
Jeśli towarzyszy nam uczucie tzw. zaciśniętego żołądka możemy zacząć od małych przekąsek takich jak orzechy czy owoce.
- Dobrym pomysłem na regularne i zdrowe jedzenie jest organizowanie posiłków w czyimś towarzystwie. Umówienie się na obiad z rodziną i kolacje ze znajomymi da nam pewność, że zjemy o określonej porze i w dodatku w dobrym towarzystwie - podsumowuje ekspertka.
Jeśli chcesz porozmawiać z psychologiem, zadzwoń pod bezpłatny numer 800 70 2222 całodobowego Centrum Wsparcia dla osób w kryzysie. Możesz też napisać maila lub skorzystać z czatu, a listę miejsc, w których możesz szukać pomocy, znajdziesz TUTAJ.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl