Blisko ludziEkspertka tłumaczyła w "Dzień dobry TVN" jak jeść pieczywo. Internauci wyśmiali jej porady

Ekspertka tłumaczyła w "Dzień dobry TVN" jak jeść pieczywo. Internauci wyśmiali jej porady

Tematy związane z savoir-vivre’em, czyli sztuką dobrych obyczajów budzą ostatnio wśród Polaków duże kontrowersje. Ostatnio głośno było o wypowiedzi Ireny Kamińskiej-Radomskiej dotyczącej noszenia krótkich spodenek przez mężczyzn. Teraz rozbawienie wśród internautów wywołał materiał z "Dzień dobry TVN".

Prowadzący odcinka "Dzień dobry TVN", w którym poruszono temat jedzenia w hotelach
Prowadzący odcinka "Dzień dobry TVN", w którym poruszono temat jedzenia w hotelach
Źródło zdjęć: © Instagram
oprac. KPL

07.07.2021 16:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zaproszona do studia Dominika Gordonowska zajęła się tematem hotelowych posiłków, a konkretnie odpowiedniego sposobu ich spożywania. Ekspertka zaczęła od wymienienia najczęściej popełnianych przez Polaków błędów.

Jakie błędy popełniają Polacy?

- Te pierwsze [błędy] pojawiają się już w kolejce do stołu. Chuchamy na siebie, ponaglamy, żeby szybciej nałożyć na talerz. Miejmy nadzieję, że te nowe zachowania kolejkowe z czasów pandemii zostaną z nami na zawsze. Mamy czas, są wakacje, możemy poczekać te dwie minuty dłużej – zaczęła.

Uznała także, że nietaktem jest… przepuszczanie znajomych w kolejce do szwedzkiego stołu. Następnie podjęła temat ilości nakładanego na talerz jedzenia. - Nakładajmy tyle, ile naprawdę zjemy. Lepiej iść dwa razy, a nawet trzy razy. Pamiętajmy oczywiście, że nie wracamy z brudnym talerzem do stołu szwedzkiego – uczuliła.

Jak jeść pieczywo?

O ile te porady nie wywołały właściwie żadnych kontrowersji, o tyle uwagi dotyczące sposobu jedzenia poszczególnych potraw, a szczególnie pieczywa. - Zasada jest taka, że przed nami stawiamy talerz właściwy z potrawą, a nad talerzem na lewo ukośnie powinien stać talerzyk z pieczywem – powiedziała Gordonowska.

Doradziła także, aby nie kroić pieczywa i nie tworzyć na talerzu kanapek, a odrywać je i takie kawałki wkładać do ust – niezależnie od tego, czy mówimy o chlebie czy o bułce. Ekspertka powiedziała również, żeby nie mieszać na talerzu różnych smaków, ponieważ w ten sposób możemy zrobić kucharzowi przykrość.

- Nie rozcinamy pieczywa na pół, nie smarujemy masłem i nie robimy kanapek, bo jak wiemy, damy kanapek nie jedzą. (...) Można posmarować masłem oderwany kęs, po czym wsadzić go od razu do ust.

Komentarze internautów

Właśnie to zdanie najbardziej rozbawiło internautów, którzy zaczęli tworzyć inspirowane nim memy i zasypali fan page "Dzień dobry TVN" komentarzami. Jeden z nich brzmiał np.: "Spieszmy się kochać jeść, zanim nam wszystko obrzydzą poradami". W innych mogliśmy przeczytać m.in.: "Prawidłowo jeść pieczywo to się najeść i uważać, żeby nie spadło masłem do podłogi" czy "Jako kucharz wypowiem się, że mam gdzieś co z czym miesza i jak je gość. Ma mu smakować i tyle, a czy on tonę musztardy sobie na coś weźmie, czy nie, to tylko i wyłącznie jego sprawa".

Zgadzacie się z nimi? A może uważacie, że Polacy powinni przywiązywać większą uwagę do zasad savoir-vivre’u?

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Komentarze (1)