Jak przygotować idealny zakwas z buraków na świąteczny barszcz? Bez tego składnika się nie uda
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim okres przygotowań, których zwieńczeniem jest wieczerza wigilijna. Przygotowanie tradycyjnych świątecznych dań to ogrom pracy, a wiele osób z dużym wyprzedzeniem zabiera się do ich przyrządzania. Nie inaczej jest z czerwonym barszczem na zakwasie buraczanym. Aby wyszedł pyszny, trzeba znać sprawdzony przepis.
23.11.2022 | aktual.: 23.11.2022 12:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dlaczego warto jeść kiszone buraki?
Kiszone buraki to naprawdę odżywcze produkty, bogate w witaminy, pektyny, kwas jabłkowy oraz szczawiowy czy sole mineralne. Wigilia to nie jedyny okres, w którym powinny zagościć na naszych stołach. Buraki zalecane są szczególnie tym osobom, które mają problemy z anemią, wątrobą i jelitami.
W trakcie kiszenia buraków powstaje cenny zakwas buraczany. Dodany do barszczu sprawia, że staje się aromatyczny i nabiera pięknego, czerwonego koloru. Sok z kiszonych buraków można wykorzystać nie tylko do wigilijnego barszczu. Picie nawet niewielkich ilości może wzmocnić organizm, ponieważ sok jest świetnym źródłem witaminy C. Dzięki temu, że zawiera kwercetynę, doskonale wpływa na układ odpornościowy i trawienny. Warto więc przetestować kiszone buraki również w innych odsłonach.
Jak przygotować buraki na świąteczny barszcz?
Samo kiszenie buraków trwa od tygodnia do dwóch, dlatego przygotowania rozpoczyna się na długo przed Wigilią. Należy wyszorować buraki, następnie cienko jest obrać i pokroić w plasterki. Zdjęcie skórki nie jest konieczne, ponieważ buraki można kisić ze skórką. Warto pamiętać o założeniu rękawiczek, aby warzywo nie odbarwiło skóry.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Plastry buraków należy ciasno ułożyć w słoiku i wlać do naczynia ciepłą przegotowaną wodę wraz z kawałkami razowego pieczywa. Buraki muszą być dokładnie zakryte. Należy przykryć całość ponakłuwanym papierem śniadaniowym lub gazą. W przypadku używania przykrywki nie należy jej dokręcać. Słoik należy odstawić w ciepłe miejsce i pilnować, by buraki nie wystawały ponad zalewę. Zakwas będzie gotowy po kilku dniach, gdy nabierze odpowiedniego, kwaskowatego smaku.
Przepisów na zakwas jest wiele. Można zdecydować się wykorzystanie przypraw zamiast razowego pieczywa. Dodatek czosnku, ziela angielskiego, pieprzu i soli będzie równie dobrym rozwiązaniem. Sekretnym składnikiem jest jednak jabłko oraz odpowiednia mieszanka przypraw. Warto dodać goździki, ziarna kminku czy koper włoski. Niektórzy decydują się również na korzeń chrzanu. Wtedy zazwyczaj zakwas należy trzymać w ciepłym miejscu około dwóch tygodni.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!