Naleśniki Magdy Gessler. Dodaje składnik, dzięki któremu ciasto jest idealne
Magda Gessler ma swoje sposoby na to, aby przygotować idealne naleśniki. Słynna restauratorka dodaje jeden składnik, dzięki któremu ciasto jest chrupiące i po upieczeniu rozpływa się w ustach. Część wytrawnych wielbicieli naleśników może już o nim wiedzieć, dla innych ten dodatek będzie zaskoczeniem.
26.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:21
Niby takie proste, ale sprawia czasami problem. Chodzi o przygotowanie idealnego ciasta na naleśniki. Raz wyjdą za grube, innym razem ciasto będzie zbyt lejące. Co zrobić, aby przygotować idealne naleśniki? Z pomocą przychodzi gwiazda TVN. Magda Gessler jakiś czas temu zdradziła, co dodaje do masy, aby naleśniki wyszły smaczne i puszyste. Jej sekret tkwi w jednym szczególe.
Zobacz także
Naleśniki – pyszna podstawa do różnorodnych dań
Naleśniki ubóstwiają maluchy. Nie pogardzą nimi także dorośli. Można je podawać na różne sposoby. Ale jak w warunkach domowych przygotować idealne ciasto? Oto przepis Magdy Gessler na to danie. Co trzeba kupić, aby rozpocząć pichcenie? Lista jest dość krótka: mleko, wodę, jajka, mąkę oraz szczyptę soli.
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- Szczypta soli
Co dalej z naszym ciastem? Restauratorka podaje, aby ubić jajka i sól trzepaczką. Można w tym celu użyć miksera. Następnie należy dodać mleko i wodę. Co ważne: jako dodatek do masy sprawdzi się, zdaniem prowadzącej "Kuchenne rewolucje", woda gazowana. Resztę składników mieszamy. Konsystencja powinna pokrywać łyżkę, ale z niej nie spływać. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaje mąkę. Jeśli za gęste – mleko lub wodę.
Naleśniki na słodko i na słono
Naleśniki to idealne danie na każdą porę roku. Można je podawać z bananem i masłem orzechowym, dżemami, czy białym serem. Z naleśnikowego ciasta możemy zrobić także krokiety z mięsem.