Fit ciasto to nie mit. Przepisy na zdrowe ciasta
Zdrowe ciasto naprawdę istnieje. I to niejedno. Warto poznać fit przepisy na słodkości na co dzień i na wyjątkowe okazje, kiedy odwiedzają nas goście również z alergiami pokarmowymi czy na specyficznej diecie.
Fit ciasto marchwiowo-orzechowe – prosty przepis na deser wegański
Zdrowe ciasto marchewkowe można przyrządzić w wersji wegańskiej albo możliwie najmniej kalorycznej. Dodatki są przeróżne: od pieprzu cayenne czy świeżego imbiru aż po owoce z puszki. Ale w tym przypadku najlepiej sprawdzi się klasyka, czyli cynamon oraz orzechy włoskie.
Składniki:
- 5 sporych marchewek.
- 300 g mąki pełnoziarnistej.
- 3 łyżki siemienia lnianego (+kilka łyżek ciepłej wody).
- 2 łyżki cynamonu (+1 do dekoracji).
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
- Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej.
- Odrobina soli.
- 5 łyżek miodu naturalnego.
- 1 szklanka oleju roślinnego.
- 100 g posiekanych orzechów włoskich.
- 3 łyżki brązowego cukru drobnoziarnistego.
Przygotowanie ciasta marchewkowego:
- Zalej w szklance siemię lniane niewielką ilością ciepłej wody i poczekaj, aż spęcznieje. Siemię zamieni się w kleik i doskonale zastąpi w potrawie jajka, dlatego weganie tak je cenią.
- Wyszorowane porządnie marchewki zetrzyj na tarce do warzyw na grubych oczkach.
- Połącz suche składniki w dużej misce za pomocą łyżki: mąkę, 2 łyżki cynamonu, sodę, gałkę muszkatołową, sól.
- Do mniejszej miski przełóż kleik z siemienia lnianego, miód, olej, cukier drobnoziarnisty.
- Utrzyj ze sobą mokre składniki przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
- Do większej miski przełóż mokre składniki, dodaj marchewkę, orzechy włoskie i porządnie wszystko wymieszaj łyżką.
- Najwygodniejszym naczyniem na fit ciasto marchwiowo-orzechowe będzie okrągła tortownica bądź trochę większa niż standardowa keksówka.
- Wyłóż ją papierem do pieczenia i przelej ciasto do środka.
- Ciasto marchewkowe piecze się w dobrze rozgrzanym do 180 st. C piekarniku bez termoobiegu przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Wierzch wystarczy posypać cynamonem po wystygnięciu albo posmarować je dietetycznym dżemem. Przepyszna jest również wegańska wersja polewy – mianowicie z orzechów nerkowców.
Zdrowe ciasto z naturalnych składników
Fit ciasto bazuje na samych pysznościach: daktylach, maśle orzechowym, kakao, orzechach. Ich połączenie smakuje bezbłędnie.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany.
- 15 dużych, wilgotnych, wypestkowanych daktyli.
- 7 łyżek gotowego, niesolonego masła orzechowego.
- 2 łyżki kakao.
- 2 łyżki naturalnego miodu.
- 3 szklanki różnych orzechów.
- 3 łyżki oleju kokosowego.
- Odrobina soli.
Przygotowanie zdrowego ciasta:
- Namocz daktyle we wrzątku przez kwadrans, a 2 szklanki orzechów ok. 30 minut.
- Włóż do blendera odsączone z nadmiaru wody daktyle, połowę masła orzechowego, sól, 1 łyżkę oleju kokosowego, 1 szklankę orzechów i zmiksuj przez 1 minutę.
- Tak powstał spód do naszego fit ciasta, który wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
- W blenderze robimy masę z bananów, pozostałej połowy masła orzechowego, miodu, kakao, 2 łyżek oleju kokosowego.
- Rozprowadzamy na spodzie, dociskając i wkładamy na kwadrans do lodówki.
- Możesz udekorować zdrowe ciasto owocami sezonowymi, a godzinę przed podaniem i pokrojeniem go, umieść je w zamrażalniku.