FitnessFit ciasto to nie mit. Przepisy na zdrowe ciasta

Fit ciasto to nie mit. Przepisy na zdrowe ciasta

Zdrowe ciasto naprawdę istnieje. I to niejedno. Warto poznać fit przepisy na słodkości na co dzień i na wyjątkowe okazje, kiedy odwiedzają nas goście również z alergiami pokarmowymi czy na specyficznej diecie.

Fit ciasto to nie mit. Przepisy na zdrowe ciasta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

26.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fit ciasto marchwiowo-orzechowe – prosty przepis na deser wegański

Zdrowe ciasto marchewkowe można przyrządzić w wersji wegańskiej albo możliwie najmniej kalorycznej. Dodatki są przeróżne: od pieprzu cayenne czy świeżego imbiru aż po owoce z puszki. Ale w tym przypadku najlepiej sprawdzi się klasyka, czyli cynamon oraz orzechy włoskie.

Składniki:

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  • Zalej w szklance siemię lniane niewielką ilością ciepłej wody i poczekaj, aż spęcznieje. Siemię zamieni się w kleik i doskonale zastąpi w potrawie jajka, dlatego weganie tak je cenią.
  • Wyszorowane porządnie marchewki zetrzyj na tarce do warzyw na grubych oczkach.
  • Połącz suche składniki w dużej misce za pomocą łyżki: mąkę, 2 łyżki cynamonu, sodę, gałkę muszkatołową, sól.
  • Do mniejszej miski przełóż kleik z siemienia lnianego, miód, olej, cukier drobnoziarnisty.
  • Utrzyj ze sobą mokre składniki przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  • Do większej miski przełóż mokre składniki, dodaj marchewkę, orzechy włoskie i porządnie wszystko wymieszaj łyżką.
  • Najwygodniejszym naczyniem na fit ciasto marchwiowo-orzechowe będzie okrągła tortownica bądź trochę większa niż standardowa keksówka.
  • Wyłóż ją papierem do pieczenia i przelej ciasto do środka.
  • Ciasto marchewkowe piecze się w dobrze rozgrzanym do 180 st. C piekarniku bez termoobiegu przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Wierzch wystarczy posypać cynamonem po wystygnięciu albo posmarować je dietetycznym dżemem. Przepyszna jest również wegańska wersja polewy – mianowicie z orzechów nerkowców.

Zdrowe ciasto z naturalnych składników

Fit ciasto bazuje na samych pysznościach: daktylach, maśle orzechowym, kakao, orzechach. Ich połączenie smakuje bezbłędnie.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany.
  • 15 dużych, wilgotnych, wypestkowanych daktyli.
  • 7 łyżek gotowego, niesolonego masła orzechowego.
  • 2 łyżki kakao.
  • 2 łyżki naturalnego miodu.
  • 3 szklanki różnych orzechów.
  • 3 łyżki oleju kokosowego.
  • Odrobina soli.

Przygotowanie zdrowego ciasta:

  • Namocz daktyle we wrzątku przez kwadrans, a 2 szklanki orzechów ok. 30 minut.
  • Włóż do blendera odsączone z nadmiaru wody daktyle, połowę masła orzechowego, sól, 1 łyżkę oleju kokosowego, 1 szklankę orzechów i zmiksuj przez 1 minutę.
  • Tak powstał spód do naszego fit ciasta, który wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  • W blenderze robimy masę z bananów, pozostałej połowy masła orzechowego, miodu, kakao, 2 łyżek oleju kokosowego.
  • Rozprowadzamy na spodzie, dociskając i wkładamy na kwadrans do lodówki.
  • Możesz udekorować zdrowe ciasto owocami sezonowymi, a godzinę przed podaniem i pokrojeniem go, umieść je w zamrażalniku.
Komentarze (3)