Fit przekąski. Przepisy na dietetyczne przekąski
Niskokaloryczne przekąski służą spotkaniom towarzyskim. Jeśli dietetyczne przekąski pojawią się na imprezie, nie będzie ona nieudana. Fit przystawki mogą być naprawdę pyszne. Zobacz kilka sprawdzonych przepisów.
08.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:04
Fit przekąski: surowe warzywa z guacamole
Guacamole, czyli dip z awokado, nie musi iść w parze jedynie z nachosami czy czipsami. Wypróbuj fit przekąski na bazie pokrojonych w słupki warzyw.
Składniki na guacamole:
Przygotowanie:
- Umyte awokado przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki.
- Wyjmij miąższ do miseczki.
- Rozdrobnij go widelce.
- Wyciśnij sok z umytej limonki.
- Połącz wszystkie składniki.
Podawaj guacamole z wyszorowanymi, pokrojonymi w słupki marchewkami czy korzeniem pietruszki albo z selerem naciowym. Doskonale sprawdzi się w parze także z pieczonymi frytkami z buraków czy frytkami z batatów.
Dietetyczne przekąski: pieczona ciecierzyca w przyprawach
Cieciorka z piekarnika jest super zdrowa i przyda się podczas chęci podjadania niezdrowych przekąsek. Żeby było szybciej, możesz wykorzystać również ciecierzycę z puszki.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy.
- Kilka łyżek oleju roślinnego.
- Pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej.
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku.
- Pół łyżeczki ziół prowansalskich.
- Pół łyżeczki mielonego kminku.
- 1 łyżeczka sosu sojowego.
- Pół pęczka koperku albo natki pietruszki do podania.
Przygotowanie:
- Odsącz ciecierzycę z puszki.
- Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki marynaty do cieciorki.
- Włóż tam cieciorkę i porządnie ją natłuść.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
- Piecz ciecierzycę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem aż do zbrązowienia, co może zająć co najmniej 15 minut.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, może być w wersji posypanej posiekaną zieleniną.
Zdrowe ciastka owsiane
Desery na diecie uzupełnią dzienny bilans kaloryczny. Odtłuszczone wersje ciastek czy ciast są dozwolone!
Składniki:
- 200 g płatków owsianych.
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej.
- 1 jajko.
- 3 łyżki płynnego miodu.
- 1 łyżka kakao.
- 1 szklanka posiekanych orzechów, migdałów, suszonych owoców, rodzynek.
- 1 łyżka cynamonu.
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki w dużej misce.
- Porządnie wymieszaj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Formuj płaskie ciastka i ułóż na blasze.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. kwadransa.
Zobacz też inne przepisy na ciastka owsiane:
Niskokaloryczne przekąski: kotlety ze słonecznika
Zmielone pestki są świetnym rozwiązaniem zarówno na zimną, jak i na ciepłą fit przekąskę. Dobrze sprawdzą się także jako element dania głównego, przykładowo z sałatką i dipem z awokado.
Składniki:
- 250 g ziaren słonecznika bez łupinek.
- 1 łyżeczka sosu sojowego.
- Szczypta czarnej soli.
- Odrobina sproszkowanej ostrej papryczki chilli.
Przygotowanie:
- Włóż ziarna słonecznika do miski i zalej wrzątkiem (żeby je zakrył) na pół godziny.
- Odcedź wodę.
- Przełóż słonecznika do kielicha blendera razem z przyprawami i zmiksuj, masa nie musi być gładka.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formuj płaskie kotleciki, przypominają ciastka owsiane.
- Układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika.
- Piecz do zbrązowienia w 200 st. C bez termoobiegu ok. 15-20 minut.