Fit przekąski. Przepisy na dietetyczne przekąski
Fit przekąski: surowe warzywa z guacamole
Guacamole, czyli dip z awokado, nie musi iść w parze jedynie z nachosami czy czipsami. Wypróbuj fit przekąski na bazie pokrojonych w słupki warzyw.
Składniki na guacamole:
Przygotowanie:
- Umyte awokado przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki.
- Wyjmij miąższ do miseczki.
- Rozdrobnij go widelce.
- Wyciśnij sok z umytej limonki.
- Połącz wszystkie składniki.
Podawaj guacamole z wyszorowanymi, pokrojonymi w słupki marchewkami czy korzeniem pietruszki albo z selerem naciowym. Doskonale sprawdzi się w parze także z pieczonymi frytkami z buraków czy frytkami z batatów.
Dietetyczne przekąski: pieczona ciecierzyca w przyprawach
Cieciorka z piekarnika jest super zdrowa i przyda się podczas chęci podjadania niezdrowych przekąsek. Żeby było szybciej, możesz wykorzystać również ciecierzycę z puszki.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy.
- Kilka łyżek oleju roślinnego.
- Pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej.
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku.
- Pół łyżeczki ziół prowansalskich.
- Pół łyżeczki mielonego kminku.
- 1 łyżeczka sosu sojowego.
- Pół pęczka koperku albo natki pietruszki do podania.
Przygotowanie:
- Odsącz ciecierzycę z puszki.
- Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki marynaty do cieciorki.
- Włóż tam cieciorkę i porządnie ją natłuść.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
- Piecz ciecierzycę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem aż do zbrązowienia, co może zająć co najmniej 15 minut.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, może być w wersji posypanej posiekaną zieleniną.
Zdrowe ciastka owsiane
Desery na diecie uzupełnią dzienny bilans kaloryczny. Odtłuszczone wersje ciastek czy ciast są dozwolone!
Składniki:
- 200 g płatków owsianych.
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej.
- 1 jajko.
- 3 łyżki płynnego miodu.
- 1 łyżka kakao.
- 1 szklanka posiekanych orzechów, migdałów, suszonych owoców, rodzynek.
- 1 łyżka cynamonu.
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki w dużej misce.
- Porządnie wymieszaj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Formuj płaskie ciastka i ułóż na blasze.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. kwadransa.
Zobacz też inne przepisy na ciastka owsiane:
Niskokaloryczne przekąski: kotlety ze słonecznika
Zmielone pestki są świetnym rozwiązaniem zarówno na zimną, jak i na ciepłą fit przekąskę. Dobrze sprawdzą się także jako element dania głównego, przykładowo z sałatką i dipem z awokado.
Składniki:
- 250 g ziaren słonecznika bez łupinek.
- 1 łyżeczka sosu sojowego.
- Szczypta czarnej soli.
- Odrobina sproszkowanej ostrej papryczki chilli.
Przygotowanie:
- Włóż ziarna słonecznika do miski i zalej wrzątkiem (żeby je zakrył) na pół godziny.
- Odcedź wodę.
- Przełóż słonecznika do kielicha blendera razem z przyprawami i zmiksuj, masa nie musi być gładka.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formuj płaskie kotleciki, przypominają ciastka owsiane.
- Układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika.
- Piecz do zbrązowienia w 200 st. C bez termoobiegu ok. 15-20 minut.