FitnessDietyNajzdrowszy sposób na szybkie chudnięcie

Najzdrowszy sposób na szybkie chudnięcie

Od kilku lat autorzy kolejnych cudownych diet proponują nowy, czasem radykalny sposób żywienia. Obietnica spektakularnych efektów w krótkim okresie przyciąga znacznie bardziej niż miesiące wysiłku i wyrzeczeń.

Najzdrowszy sposób na szybkie chudnięcie
Danuta Capiga

Diety selektywne stosowane przez dłuższy czas mogą być powodem występowania niedoborów pokarmowych. Nieodpowiednio zbilansowana dieta odchudzająca jest przyczyną anemii, wypadania włosów, łamliwości paznokci, zawrotów głowy, osłabienia organizmu oraz zaburzeń ze strony układu nerwowego – nerwowości, agresywnego zachowania, depresji. Niskie wartości energetyczne diet powodują spadek formy i energii życiowej, co daje zmęczenie i osłabienie. Dostarczając mniej energii, organizm magazynuje tłuszcze, co obniża tempo przemiany materii.

Najlepszym rozwiązaniem dla osób odchudzających się jest racjonalna, zdrowa dieta. Tylko racjonalne odżywianie i codzienne ćwiczenia mogą przynieść trwały spadek masy ciała. Właściwe odchudzanie nie jest ani skomplikowane, ani wymagające. Należy wyeliminować złe nawyki żywieniowe i nauczyć się kilku zasad żywienia.

Wystarczy spożywać 5 posiłków dziennie, regularnie co 3 godziny. Posiłki powinny być bogate we wszystkie składniki odżywcze, takie jak: białko, tłuszcze i złożone węglowodany.

Głównym posiłkiem powinno być śniadanie. Poranny posiłek musi dostarczać tyle energii, aby można było sprostać nowym obowiązkom i zadaniom. W jego skład powinny wchodzić węglowodany złożone, które łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energii na cały dzień.

Kolacja powinna być lekkostrawna i zjedzona dwie godziny przed snem. Dzięki temu organizm będzie miał ułatwione trawienie, które podczas snu jest bardzo spowolnione i zajmuje 4-5 godzin. Wskazana jest kolacja białkowa, ponieważ białko nie stymuluje wydzielania insuliny, a uaktywnia hormon wzrostu, który pomaga spalać tkankę tłuszczową.

Zdrowa dieta to spożywanie produktów zdrowych, nieprzetworzonych i świeżych, a unikanie gotowych dań typu fast food. Ważna jest też technika kulinarna polegająca na gotowaniu, przyrządzaniu potraw na parze, duszeniu bez dodatku tłuszczu. Nie można podjadać między posiłkami, należy pić dużo wody, unikać słodyczy oraz słodkich, gazowanych napojów. Dostarczają one nie tylko cukry proste, ale i tłuszcze, zwykle utwardzone, które przysparzają nam zbędnych kalorii i są bardzo niezdrowe.

Można też skorzystać z fachowej pomocy dietetyka, który ustali dietę w oparciu o indywidualne cechy i upodobania pacjenta. Podczas diety ustalonej przez dietetyka można schudnąć nawet 2 kg tygodniowo.

- Dwa kilogramy w tygodniu są jak najbardziej możliwe i co najważniejsze, zdrowe. Miesiąc zbilansowanej diety w połączeniu z aktywnością fizyczną pozwoli nam stracić osiem kilogramów. To bardzo dużo -  mówi Katarzyna  Uścińska, specjalistka do spraw żywienia z warszawskiej kliniki Demeter.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie