Francuski aperitif
Elisabeth Duda
Za kuchnią francuską przepadają zarówno domowi smakosze, jak i gwiazdy z pierwszych stron gazet. Choć potocznie kojarzymy ją przede wszystkim ze ślimakami i żabimi udkami, mistrzowie kulinarnej sztuki z tego pięknego kraju zachwycają różnorodnością tysięcy mniej lub bardziej wykwintnych potraw. Sprawdź, kto chętnie daje się skusić na te specjały.
Do przysmaków znad Loary przekonuje m.in. Elizabeth Duda, Francuzka znana z programu „Europa da się lubić” oraz kolejnej edycji „Tańca z gwiazdami”. Aktorka przepada za polskimi nóżkami w galarecie i golonką (której, jak twierdzi, nie potrafi zrobić, ale uwielbia jeść), za to brakuje jej serów, różowego szampana i wyjątkowych deserów: creme brulée, czyli słodkiego śmietankowo-waniliowego przysmaku, oraz tarte tatin – tarty z połówek jabłek, jadanej na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.