Frappuccino – lodowy napój na bazie kawy na 6 sposobów
Kawa – i Ty nie wyobrażasz sobie dnia bez choćby jednej filiżanki? Aromatyczny napój pobudza i dodaje energii, a przede wszystkim fenomenalnie smakuje. Co jednak zrobić latem, gdy żar leje się z nieba, a Ty potrzebujesz czegoś orzeźwiającego, a nie rozgrzewającego? Rozwiązanie jest bardzo proste: to frappuccino. Sprawdź, jak je przygotować.
24.08.2018 | aktual.: 24.08.2018 19:08
Po pierwsze i najważniejsze: czym jest frappuccino? Ta nazwa może Ci być znana z menu kawiarni Starbucks – to ta sieć wprowadziła napój do swojej oferty, i to już w 1995 roku. Niemniej jednak, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować przyrządzić go w warunkach domowych. A jak? Określenie „frappuccino” pochodzi od słów: „frappe” oraz „cappuccino”. Jak się więc łatwo domyślić – to połączenie klasycznej kawy mrożonej z cappuccino. Gęsta, mocna kawa z kruszonym lodem, bitą śmietaną, lodami i sosem karmelowym – doskonale orzeźwia w gorące dni, a przy okazji zapewnia porządną dawkę energii. Trudno się jej oprzeć! Jeśli więc jest upalne popołudnie, a Ty wiesz, że w pobliżu Ciebie jest Starbucks – koniecznie uwzględnij wizytę w kawiarni w swoich planach, albo… zrób frappuccino samodzielnie. Oto, jak.
Frappuccino: przepis podstawowy
Przyrządzenie frappuccino to zadanie łatwiejsze niż Ci się wydaje. To, czego potrzebujesz za każdym razem – bez względu na to, jak bardzo będziesz eksperymentować ze smakiem swojej mrożonej kawy – to:
• blender lub malakser – absolutnie obowiązkowy sprzęt, ponieważ podstawą frappuccino jest kruszony lód,
• lód – ok. 10 kostek na 1 dużą szklankę,
• kawa dobrej jakości – na 1 szklankę potrzebujesz 1 filiżanki mocnego espresso lub filiżanki zaparzonej z 2 łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej,
• mleko – najlepiej, jeśli wykorzystasz wersję pełnotłustą,
• bita śmietana – przygotuj ją samodzielnie, potrzebujesz jedynie śmietanki 30%, szczypty soli, opcjonalnie łyżeczki cukru i miksera, którym w kilka minut ubijesz mieszankę,
• lodów – w wersji podstawowej to lody waniliowe, ale… kto powiedział, że musisz się trzymać przepisu od deski do deski?;
• sosu deserowego – w wersji podstawowej – karmelowego.
Zacznij od zaparzenia i ostudzenia kawy. Następnie przelej ją do malaksera i dorzuć kostki lodu. Zblenduj kawę z lodem – tak, aby jego kostki porządnie się pokruszyły. Dodaj gałkę lodów oraz mleko i miksuj na największych obrotach przez kilkanaście sekund. Przelej mieszankę do dużej szklanki (np. takiej na cafe latte), udekoruj bitą śmietaną i polej sosem karmelowym. Teraz wystarczy tylko słomka i… gotowe! Choć może Ci się wydawać, że przygotowanie frappuccino zajmie wiele czasu – po jednej czy dwóch próbach przekonasz się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują.
Czas na eksperymenty
Udało Ci się opanować przygotowanie podstawowej wersji frappuccino? Czas zatem wyjść ze strefy komfortu i otworzyć się na feerię zupełnie nowych smaków. Jakich? Możliwości są niemal niczym nieograniczone. Jedyna granica to Twoja wyobraźnia. A jeśli potrzebujesz inspiracji, oto kilka pomysłów, które będą strzałem w dziesiątkę.
• Frappuccino owocowe
Masz ochotę na frappuccino w środku sezonu na truskawki? Urozmaić swój przepis, dodając do kawy i lodu kilka świeżych owoców i zamień lody waniliowe na truskawkowe. Bardziej wakacyjnego smaku nie sposób sobie wyobrazić! Możesz również zamienić sos karmelowy na truskawkowy. A jeśli wydaje Ci się, że to za dużo – po prostu pomiń go i ciesz się smakiem naturalnych owoców.
• Frappuccino orzechowe
Smak kawy i orzechów to połączenie idealne. Jak go uzyskać, przygotowując frappuccino? To proste! Zamień lody waniliowe na orzechowe i posyp bitą śmietanę prażonymi, posiekanymi orzechami (np. włoskimi czy laskowymi) lub płatkami migdałów. Uprażysz je samodzielnie – wystarczy chwila podgrzewania na suchej patelni.
• Jeszcze więcej kawy w kawie
Lubisz wyrazisty aromat kawy i masz ochotę na więcej? W Starbucks możesz poprosić o dodatkową porcję espresso w Twoim frappuccino. Ale dokładnie to samo możesz zrobić w domu! Podwój ilość kawy, a orzeźwiający napój dostarczy Ci dwa razy więcej kofeiny. Jeżeli zaś zależy Ci tylko (i aż!) na bardziej kawowym smaku – zastąp lody waniliowe tymi o smaku kawy. Proste!
• Po irlandzku i nie tylko
Chcesz połączyć orzeźwienie z relaksem? Jeśli tak, podkręć swoje frappuccino czymś z procentami. Kto powiedział, że kawę po irlandzku można pić wyłącznie na ciepło? Ze smakiem kremowej mrożonej kawy dobrze skomponuje się np. odrobina whisky, rumu, likieru śmietankowego lub czekoladowego. Pamiętaj: jeżeli wybierzesz likier o innym aromacie – dobierz dodatki, które będą pasowały do kompozycji smakowej.
• Egzotycznie
Wakacje to czas podróży – także tych dalekich. Ale Ty możesz przenieść się na egzotyczną wyspę bez wychodzenia z domu. Zastąp zwykłe mleko – kokosowym (wybierz wersję „light”, która jest bardziej płynna), dodaj do kompozycji lody ananasowe, o smaku mango lub w innej nietypowej kompozycji, a całość posyp wiórkami kokosowymi.
Frappuccino to idealny napój na gorące dni i nie tylko. Naucz się wykonywać bazowy przepis, a potem… złam reguły i stwórz mrożoną kawę po swojemu. Smacznego!