GotowaniePrzepisyFritatta z ziemniakami i oscypkiem

Fritatta z ziemniakami i oscypkiem

Fritatta to danie, które sprawdzi się zarówno w ramach obiadu, jak i na kolację. Zasmakuje wielbicielom ziemniaków i prostych połączeń. Przepis poleca Diana, autorka "Mientablog".

Fritatta z ziemniakami i oscypkiem
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

29.09.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:12

Składniki:

*

pół czerwonej cebuli

*

pół pęczka szczypiorku

*

łyżka masła klarowanego

*

2 pomidory malinowe

*

pół kilo ziemniaków

*

6 jajek

*

pół dużego oscypka lub 2 małe

*

spora szczypta soli i pieprzu

*

łyżka świeżej posiekanej bazylii cytrynowej

Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Cebulę i szczypiorek szklimy na maśle na patelni, która nie ma żadnych plastikowych elementów, abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika. Gdy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone pomidory, doprawiamy solą i posiekaną bazylią. Chwilę dusimy, aż woda wyparuje i dodajemy ziemniaki oraz roztrzepane jajka. Delikatnie mieszamy, ogień zmiejszamy na najmniejszy. Na wierzchu układamy pokrojonego oscypka i posypujemy pieprzem. Patelnię wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 8-10 minut, do momentu aż zetnie się środek i góra. Podajemy z ulubionymi surówkami.
Zobacz także: Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą

Źródło artykułu:mientablog.pl
Komentarze (4)