Fritatta z ziemniakami i oscypkiem
Fritatta to danie, które sprawdzi się zarówno w ramach obiadu, jak i na kolację. Zasmakuje wielbicielom ziemniaków i prostych połączeń. Przepis poleca Diana, autorka "Mientablog".
29.09.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:12
Składniki:
*
pół czerwonej cebuli
*
pół pęczka szczypiorku
*
łyżka masła klarowanego
*
2 pomidory malinowe
*
pół kilo ziemniaków
*
6 jajek
*
pół dużego oscypka lub 2 małe
*
spora szczypta soli i pieprzu
*
łyżka świeżej posiekanej bazylii cytrynowej
Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Cebulę i szczypiorek szklimy na maśle na patelni, która nie ma żadnych plastikowych elementów, abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika. Gdy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone pomidory, doprawiamy solą i posiekaną bazylią. Chwilę dusimy, aż woda wyparuje i dodajemy ziemniaki oraz roztrzepane jajka. Delikatnie mieszamy, ogień zmiejszamy na najmniejszy. Na wierzchu układamy pokrojonego oscypka i posypujemy pieprzem. Patelnię wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 8-10 minut, do momentu aż zetnie się środek i góra. Podajemy z ulubionymi surówkami.
Zobacz także: Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą