Gdzie najlepiej trzymać mleko? Większość z nas popełnia błąd
Kiedy wracamy z zakupów i rozpakowujemy siatki z jedzeniem, najczęściej działamy odruchowo. Przyzwyczajamy się do odkładania niektórych przedmiotów na konkretne miejsca w lodówce. Czy jednak robimy to prawidłowo? Okazuje się, że bardzo dużo osób popełnia tu błędy, które mogą skutkować marnowaniem jedzenia.
25.04.2022 | aktual.: 25.04.2022 12:54
Umieszczanie produktów spożywczych w lodówce nie wydaje się niczym skomplikowanym, jednak sposób zorganizowania miejsca na półkach ma ogromny wpływ zarówno na zużycie energii, jak i na trwałość jedzenia – czytamy w "The Sun". Okazuje się, że dzięki kilku prostym wskazówkom i drobnym zmianom, można sporo zaoszczędzić.
System układania żywności w lodówce jest ważny. Dzięki niemu możemy zaoszczędzić
Według Chrisa Beasleya z firmy ubezpieczeniowej Smart Cover, ważne jest, aby mieć system układania żywności w lodówce i trzymać się go. "To może wydawać się oczywiste, ale jest naprawdę skuteczne" - powiedział dla "The Sun".
Jak podkreśla, bycie zorganizowanym naprawdę popłaca - wiadomo wtedy, gdzie znaleźć konkretne rzeczy, a więc rzadziej można znaleźć zapomniane jedzenie, które marnuje się z tyłu lodówki "Oznacza to mniej marnowania żywności, co jest dobre dla środowiska i jest lepsze dla twojej kieszeni, ponieważ nie kupujesz rzeczy, które już masz" - wskazał specjalista.
Chowasz mleko w tym miejscu w lodówce? To błąd
Półka, na której umieszczamy dane produkty, również ma znaczenie. Zdaniem eksperta z "The Sun", każdy produkt ma określone miejsce w lodówce. Niestety często nie zwracamy na to uwagi. Bardzo popularnym błędem jest tu chowanie mleka na półce na drzwiach lodówki. Jeśli zależy nam na tym, żeby mleko dłużej pozostało świeże, może to nie być najlepsze miejsce.
"Półki na drzwiach są w rzeczywistości cieplejsze niż reszta lodówki" - podkreślił Beasley. - "Jeśli okaże się, że twoje mleko nie jest świeże zbyt długo, spróbuj zamiast tego przechowywać je w środku lodówki".
Zamiast mleka, na półki w drzwiach lodówki lepiej wkładać przyprawy i sosy, które mają zazwyczaj dłuższy okres przydatności do spożycia i nie potrzebują niższej temperatury, a także napoje butelkowane.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.