Blisko ludziGenialny trik kuchenny z folią aluminiową. Zrób z niej kulki i połóż na patelni

Genialny trik kuchenny z folią aluminiową. Zrób z niej kulki i połóż na patelni

Trik kuchenny z folią aluminiową
Trik kuchenny z folią aluminiową
Źródło zdjęć: © Getty Images | Imagesbybarbara
21.06.2022 11:32

Folia aluminiowa ma bardzo wiele zastosowań. Wykorzystujemy ją przede wszystkim w kuchni, jednak ten trik mało kto zna. Folia aluminiowa może bowiem zostać wykorzystana do gotowania dań na parze.

Folia aluminiowa stosowana jest przede wszystkim do pieczenia, a także przechowywania żywności, która dzięki niej zachowuje swoją świeżość na dłużej. Warto jednak pamiętać, że folia aluminiowa ma dwie strony – błyszczącą i matową – o różnych zastosowaniach. Pierwsza z nich izoluje ciepło, odbijając je. Dlatego owijając nią jedzenie, robimy to błyszczącą stroną na zewnątrz. Natomiast druga pochłania ciepło, zatem przy pieczeniu potraw to matowa strona musi znaleźć się na zewnątrz. 

Lecz folia aluminiowa ma znacznie więcej zastosowań. Można wyczyścić nią przypalony garnek, a nawet usunąć rdzę. Sprawdzi się również przy gotowaniu na parze. Jak to możliwe? 

Prosty trik z folią aluminiową

Nie każdy może sobie pozwolić na kupno parowaru. Istnieje jednak bardzo prosty i tani sposób, na przygotowanie dań na parze. Potrzebna jest tylko folia aluminiowa. Musisz uformować z niej trzy kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego i położyć na dość głębokiej patelni. Następnie wlej do niej wody do połowy wysokości kulek. Teraz wystarczy położyć na nich talerz z jedzeniem i przykryć pokrywką. Wnętrze wypełni się parą po około 10 minutach. 

Plusy gotowania na parze

Gotowanie na parze jest bardzo zdrowe. Sprawdza się znacznie lepiej niż gotowanie produktów w wodzie, ponieważ zachowują one wtedy więcej wartości odżywczych. Przykładowo witamina C i kwas foliowy rozpuszczają się w wodzie i przy klasycznym gotowaniu są uszkadzane i trafiają do zlewu. Gotowanie na parze doskonale sprawdza się przy przygotowywaniu miękkich warzyw takich, jak cukinia, marchew czy fasolka szparagowa oraz ryb czy kurczaka, którego mięso nie zaschnie się tak, jak przy klasycznym smażeniu czy grillowaniu. Dodatkowo jest to metoda beztłuszczowa, więc polecana jest dla osób, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. 

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (32)
Zobacz także