Skorupka odejdzie w sekundę. Mało kto zna ten trik
23.03.2024 14:53, aktual.: 23.03.2024 15:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak szybko obrać jajka? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu. Warto poznać skuteczną sztuczkę, która znacznie ułatwi tę żmudną czynność, zwłaszcza jeśli chodzi o świeże jajka. Ta prosta metoda może okazać się niezwykle pomocna, szczególnie podczas przygotowań do świąt wielkanocnych.
Podczas wielkanocnego śniadania na stole królują m.in. domowe wędliny i sałatki. Jednak to jajka odgrywają tutaj główną rolę. Często są faszerowane na różne sposoby. Popularnością cieszą się te z pieczarkami, z szynką czy z łososiem. Hitem na świątecznym stole są również klasyczne jaja w majonezie, które uwielbiamy od lat.
Jeśli zastanawiasz się, jak szybko obrać gotowane jajka, warto poznać kilka skutecznych trików, które sprawią, że twoje kulinarne przygotowania do świąt będą znacznie przyjemniejsze. Jajka na twardo widnieją w składzie innych wielkanocnych potraw, sałatek czy żurku, dlatego warto usprawnić sobie pracę w kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak obrać jajko w kilka sekund?
Często zdarza się, że obieranie jajek staje się dla nas prawdziwym wyzwaniem. Na szczęście nie musimy się męczyć z tym zadaniem. Wszystko zaczyna się od gotowania jajek w osolonej wodzie. Po ugotowaniu nie należy od razu zaczynać obierania. Poczekajmy, aż woda wystygnie. Aby przyspieszyć ten proces, możemy odlać połowę gorącej wody i uzupełnić ją zimną. Następnie powtarzamy tę czynność, aż woda będzie całkowicie zimna.
Kiedy woda już wystygnie, przenosimy jajka do plastikowego pojemnika lub słoika, który następnie zamykamy. Teraz, trzymając pojemnik obiema rękami, potrząsamy nim energicznie. W wyniku tych działań, skorupki jajek popękają i oddzielą się od białka, opadając do wody. Po chwili mamy gotowe jajka, bez konieczności męczenia się z obieraniem.
Obieranie jajek bywa trudne
Dlaczego? Odpowiedź jest prosta i związana z poziomem kwasowości jajka. Okazuje się, że świeże jajka, czyli te zebrane do trzech dni wstecz, mają niższe pH, co oznacza, że są bardziej kwasowe. Z upływem czasu, podczas przechowywania, pH jajka staje się bardziej zasadowe. Może to być spowodowane uszkodzeniami skorupki i ulatnianiem się dwutlenku węgla.
Pod skorupką jajka znajduje się błona, która zawiera dużą ilość keratyny. W kwaśnym środowisku błona jest mocniejsza i podczas gotowania wiąże się z białkiem, co utrudnia oddzielenie skorupki od reszty jajka. W przypadku starszych jajek — wiązania keratynowe są słabsze, co sprawia, że skorupka łatwiej odchodzi.
Jak rozpoznać, czy jajko jest świeże?
Istnieje kilka prostych technik, które pomogą ci to zrobić. Pierwsza z nich polega na "prześwietleniu" jajka za pomocą latarki. Wystarczy, że udasz się do ciemnego pomieszczenia i skierujesz światło latarki na skorupkę jajka. Jeżeli w środku zauważysz zwarte żółtko, to jest to oznaka, że jajko jest prawdopodobnie świeże.
Inny sposób na sprawdzenie świeżości jajka polega na użyciu wody. Potrzebujesz do tego wysokiego naczynia. Napełnij je wodą i delikatnie wrzuć do środka jajko. Jeżeli jajko opadnie na dno naczynia i tam pozostanie, jest to sygnał, że jest świeże i można je bezpiecznie spożywać. Jeżeli jednak po chwili wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że do środka dostało się powietrze, co jest zdecydowanie złym znakiem. Jajko o takich cechach powinno zostać natychmiast wyrzucone do kosza.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl