Najgorszy tłuszcz do smażenia jajek. Sadzone będą niedobre
Sposobów na podanie jajka jest naprawdę wiele. W wersji śniadaniowej możesz zaserwować jajecznicę, jajko gotowane czy sadzone. Ta ostatnia opcja często potrafi przysporzyć problemów. Jeden błąd w ich przygotowaniu może popsuć smak żółtka.
18.01.2024 | aktual.: 18.01.2024 15:28
Mogłoby się wydawać, że przygotowanie sadzonego jajka nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy przecież wbić je na rozgrzaną patelnię. Niestety w rzeczywistości nie jest to takie proste. Wszystko zależy nie tylko od stopnia nagrzania naczynia, ale także tłuszczu, którego użyjemy.
Te błędy sprawiają, że jajka sadzone nie wychodzą smaczne
Przede wszystkim należy wybierać świeże jajka. Starsze spowodują, że białko będzie rozlewać się na patelni, a żółtko nie będzie do niego przylegać. Kolejnym błędem jest brak jakiegokolwiek tłuszczu lub smażenie jajek na oleju. Jeśli chcemy przygotować pyszne sadzone, najlepiej sięgnąć po masło klarowane. Olej sprawia bowiem, że biało szybko się spala, a żółtko jest niedogotowane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masło klarowane pali się wolniej od świeżego. Klasyczna odmiana zawiera mniej wody oraz białka, co powoduje, że podczas smażenia i pod wpływem wysokiej temperatury nabiera nieprzyjemnego smaku.
Z kolei olej, który najczęściej wykorzystujemy w kuchni, ma mniejszą temperaturę dymienia niż jego klarowany zamiennik. Olej nadaje też specyficzny posmak, który nie wszystkim odpowiada. Masło, które nie zawiera zanieczyszczeń, jest nieco droższe, ale opłaca się wydać trochę więcej, aby cieszyć się wyjątkowymi doznaniami smakowymi.
Sposób na perfekcyjne jajko sadzone
Aby przygotować idealne jajko sadzone, na samym początku wbij je do czystego naczynia. Nie rozbijaj go bezpośrednio na patelnię, ponieważ to może spowodować pęknięcie żółtka. W ten sposób sprawdzisz też, czy jajko na pewno jest świeże. Patelnia powinna być rozgrzana, jednak nie ustawiaj kuchenki na najwyższą temperaturę.
Lepiej jest użyć średniej mocy oraz korzystać z patelni z nieprzywierającą powłoką. Wysoka temperatura spowoduje, że jajko szybko zbrązowieje i powstaną na nim nieestetyczne pęcherze, zanim odpowiednio się zetnie.
Najlepiej przed umieszczeniem jajka na patelni rozgrzej masło klarowane na średniej mocy. Gdy tłuszcz się roztopi, ostrożnie wlej jajko. Zmniejsz ogień i smaż, aż białko się zetnie, a żółtko zgęstnieje. Przeważnie następuje to w ciągu 3-4 minut. Po ściągnięciu jajka z patelni przypraw je pieprzem i solą, a także odrobiną świeżo posiekanego koperku.
Zobacz także
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl