Bananowe muffinki wg przepisu Nigelli Lawson. Rozpływają się w ustach
Bananowe muffinki można przygotować na wiele sposobów. Jednak jednymi z najlepszych i takimi, które zawsze wychodzą, są te, proponowane przez Nigellę Lawson. Jej przepisy są proste, pyszne, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
17.11.2020 | aktual.: 02.03.2022 10:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Muffinki bananowe najlepiej smakują, gdy oprócz podstawowych składników dodamy czekoladę lub toffi. Dzięki dodatkowym składnikom uzyskujemy wyraziste w smaku i perfekcyjnie rozpływające się w ustach muffinki czekoladowo - bananowe, lub bananowe z dodatkiem toffi.
Zobacz także: Nalewka z ciemnych winogron
Przepis na bananowe muffinki
Aby wyczarować te wyśmienite przysmaki potrzebujemy : 
Muffinki bananowe - składniki (na 12 sztuk):
· 3 bardzo dojrzałe banany;
· 125 ml oleju roślinnego;
· 2 jajka;
· 250 g mąki;
· 7 łyżek cukru;
· 1/2 łyżeczki sody;
· łyżeczka proszku do pieczenia;
· 50 g kawałków toffi lub czekolady
Muffinki bananowe - przepis:
Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę i odstawiamy na bok. Do miski wlewamy olej, dodajemy i ubijamy jajka. Następnie musimy wsypać mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki są w misce, całość mieszamy i dodajemy mus bananowy.
Następnie dodajemy czekoladę i kolejny raz mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami.
Ciastka należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Zobacz także: Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorami. Szybki obiad we włoskim stylu
Muffinki bananowe są doskonałe jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Ponieważ łatwo je przygotować, sprawdzą się też doskonale jako słodka przekąska dla gości, którzy odwiedzają nas znienacka. Śmiem przypuszczać, że każdy wielbiciel słodyczy, taką przekąską będzie zachwycony!
Przepis warto udoskonalać według własnego smaku. Zamiast czekolady, można dodać suszoną żurawinę, trochę rodzynek, rozdrobnione orzechy lub wspomniane wyżej pokruszone toffi.
W wersji dietetycznej można użyć mniej cukru, gdyż banany same w sobie dodają sporo słodyczy.
Smacznego!!!