Co zrobić z białkami? Ciekawe sposoby na maksymalne wykorzystanie składników
Często się zdarza, że po przygotowaniu jakiegoś posiłku zostają nam resztki i nie wiemy, co z nimi począć. W takim razie co zrobić z białkami? Na szczęście możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań, które posmakują najbliższym. Przepisów znajdziesz bez liku, ale poniżej odkryjesz najciekawsze propozycje z białkami w roli głównej.
17.09.2020 12:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli nie wiesz, co zrobić z białkami, dzisiaj odkryjesz ciekawe sposoby na wykorzystanie tych składników do innych dań. Zarówno słodkich, jak i słonych – w końcu każdy ma inne preferencje. Oprócz wspomnianych dodatków będziesz potrzebować jeszcze kilku innych elementów, które masz w swojej kuchni. Białka warto wykorzystać w prosty sposób.
Co zrobić z białkami – szybkie ciasto do kawy
Składniki:
Przygotowanie:
- Wymieszaj białka z mlekiem przy pomocy trzepaczki.
- Do drugiej miski dodaj mąkę i proszek do pieczenia, skórę z cytryny oraz masło – razem wymieszaj.
- Następnie dodaj białka z mlekiem i utrzyj mikserem.
- Przełóż do foremki keksówki, a na wierzch połóż owoce.
- Piecz około 45 minut w 180°C.
Co zrobić z białek – nietypowy majonez
Składniki:
Przygotowanie:
- Na początek ubij mikserem biała na niskich obrotach – dodaj sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz.
- Nie przerywając ubijania, dodaj małym strumieniem wybrany olej.
- Kiedy wszystkie składniki się wymieszają, zwiększ nieco obroty miksera, aby majonez zgęstniał.
- Na koniec możesz urozmaicić smak majonezu ulubionymi ziołami.
Co zrobić z białek – wytrawny omlet
Składniki:
Przygotowanie:
- Wymieszaj ze sobą mąkę z mlekiem, po czym dodaj pomidora, szynkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Następnie ubij białka na sztywną masę i połącz ze sobą obie mieszanki drewnianą łopatką.
- Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
- Przelej ciasto na patelnię, smaż z każdej strony około 3-4 minuty, aż pojawi się chrupiąca warstwa.
- Możesz serwować omlet z białek posypany świeżym szczypiorkiem.