GotowaniePrzepisyFestiwal na styku kultur

Festiwal na styku kultur

Styk wschodnich kultur to zróżnicowanie nie tylko etniczne, wyznaniowe, ale również kulinarne.

Festiwal na styku kultur

Styk wschodnich kultur to zróżnicowanie nie tylko etniczne, wyznaniowe, ale również kulinarne. To mieszanka smaków i tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kuchnia Polski i Białorusi to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii, przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych, gdzie powiedzenie Gość w dom, Bóg w dom, nabiera właściwego wymiaru.

W dniach 7-9.11 Best Western Hotel Żubrówka** w Białowieży i Theofilos Vafidis zaprasza na I Festiwal Kuchni „Na styku Kultur Polski i Białorusi”. Ideą festiwalu jest przybliżenie tego, co region całej Puszczy Białowieskiej, poza znanymi wszystkim walorami przyrodniczymi, ma najcenniejszego do pokazania. A raczej do skosztowania. To zapomniane, lecz jakże wyjątkowe, a niedoceniane smaki kuchni białoruskiej i polskiej.

I Festiwal Kuchni „Na styku Kultur Polski i Białorusi” uzyskał Honorowy Patronat Marszałka Województwa Podlaskiego. Patronat nad konkursem objął Klub Szefów Kuchni – fundacja, która zrzesza Szefów Kuchni największych polskich Restauracji i Hoteli. Kulinarne zmagania podczas Festiwalu poprowadzi znany Mistrz Kuchni – Karol Okrasa.

Konkurs ma na celu stworzenie wizerunku kuchni polskiej i białoruskiej jako charakterystycznej, unikatowej i autentycznej marki regionalnej oraz produktu turystycznego, o istotnym znaczeniu dla rozwoju gospodarczego i społecznego województwa. W konkursie udział wezmą wybitni kucharze znanych restauracji i hoteli z terenu całej Polski i Białorusi. Udział w Festiwalu zapowiedziały rówież znane media, prasa i telewizja. Do udziału zaproszone zostały także media białoruskie. Wśród zaproszonych Gości będą wybitne osobowości ze świata kultury, aktorzy, sportowcy, dziennikarze, przedstawiciele samorządu województwa podlaskiego, znawcy dobrej kuchni. Inicjatywa powstania I Festiwalu Kuchni spotkała się również z dużym zainteresowaniem Ambasady Białorusi.

ORGANIZATORZY: Theofilos Vafidis – ekspert i doradca kulinarny, członek kapituły Klubu Szefów Kuchni
Klub Szefów Kuchni Best Western Hotel Żubrówka** w Białowieży
HONOROWY PATRONAT MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO

Źródło artykułu:Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)