GotowaniePrzepisyFestiwal na styku kultur

Festiwal na styku kultur

Festiwal na styku kultur
16.10.2008 16:05, aktualizacja: 27.06.2010 22:22

Styk wschodnich kultur to zróżnicowanie nie tylko etniczne, wyznaniowe, ale również kulinarne.

Styk wschodnich kultur to zróżnicowanie nie tylko etniczne, wyznaniowe, ale również kulinarne. To mieszanka smaków i tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kuchnia Polski i Białorusi to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii, przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych, gdzie powiedzenie Gość w dom, Bóg w dom, nabiera właściwego wymiaru.

W dniach 7-9.11 Best Western Hotel Żubrówka** w Białowieży i Theofilos Vafidis zaprasza na I Festiwal Kuchni „Na styku Kultur Polski i Białorusi”. Ideą festiwalu jest przybliżenie tego, co region całej Puszczy Białowieskiej, poza znanymi wszystkim walorami przyrodniczymi, ma najcenniejszego do pokazania. A raczej do skosztowania. To zapomniane, lecz jakże wyjątkowe, a niedoceniane smaki kuchni białoruskiej i polskiej.

I Festiwal Kuchni „Na styku Kultur Polski i Białorusi” uzyskał Honorowy Patronat Marszałka Województwa Podlaskiego. Patronat nad konkursem objął Klub Szefów Kuchni – fundacja, która zrzesza Szefów Kuchni największych polskich Restauracji i Hoteli. Kulinarne zmagania podczas Festiwalu poprowadzi znany Mistrz Kuchni – Karol Okrasa.

Konkurs ma na celu stworzenie wizerunku kuchni polskiej i białoruskiej jako charakterystycznej, unikatowej i autentycznej marki regionalnej oraz produktu turystycznego, o istotnym znaczeniu dla rozwoju gospodarczego i społecznego województwa. W konkursie udział wezmą wybitni kucharze znanych restauracji i hoteli z terenu całej Polski i Białorusi. Udział w Festiwalu zapowiedziały rówież znane media, prasa i telewizja. Do udziału zaproszone zostały także media białoruskie. Wśród zaproszonych Gości będą wybitne osobowości ze świata kultury, aktorzy, sportowcy, dziennikarze, przedstawiciele samorządu województwa podlaskiego, znawcy dobrej kuchni. Inicjatywa powstania I Festiwalu Kuchni spotkała się również z dużym zainteresowaniem Ambasady Białorusi.

ORGANIZATORZY: Theofilos Vafidis – ekspert i doradca kulinarny, członek kapituły Klubu Szefów Kuchni
Klub Szefów Kuchni Best Western Hotel Żubrówka** w Białowieży
HONOROWY PATRONAT MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także