GotowaniePrzepisyKruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!
Źródło zdjęć: © [ Zdjęcie upieczonego indyka ](http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=157730306&src=id) / Shutterstock
Joanna Hirszler
05.11.2014 10:23, aktualizacja: 05.11.2014 14:53

Niezwykły aromat pieczonego indyka sprawia, że ślinka cieknie, a nogi uginają się w kolanach. Jednak sztuka przyrządzenia tej potrawy wcale nie jest prosta. Jeśli miałaś już okazję piec indyka, to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić go do wysuszenia. Wtedy nie pomoże nawet najlepszy sos stanowiący dodatek do tego dania. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić perfekcyjnego w smaku indyka!

Indyk pieczony w całości stanowi doskonałe danie obiadowe. Co więcej, to bardzo zdrowy posiłek, gdyż mięso to zawiera niewielkie ilości tłuszczu oraz pokaźną ilość pełnowartościowego białka.

Do przyrządzenia soczystego indyka z piekarnika potrzebne ci będą: [block position="indent"]160[/block]

  • 5-6 kg indyk;
  • sól i pieprz;
  • 120 g masła;
  • szyjka i podroby;
  • pęczek tymianku;
  • 1 marchewka i 1 łodyga selera naciowego.

Oglądając poniższy film przekonasz się, że indyk pieczony w domu może być niezwykle soczysty i rozpływający się w ustach.

Jak upiec indyka - Allrecipes.pl

I jak ci smakuje taki indyk? Rozpływa się w ustach, prawda?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także