Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!
Niezwykły aromat pieczonego indyka sprawia, że ślinka cieknie, a nogi uginają się w kolanach. Jednak sztuka przyrządzenia tej potrawy wcale nie jest prosta. Jeśli miałaś już okazję piec indyka, to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić go do wysuszenia. Wtedy nie pomoże nawet najlepszy sos stanowiący dodatek do tego dania. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić perfekcyjnego w smaku indyka!
05.11.2014 | aktual.: 05.11.2014 14:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Indyk pieczony w całości stanowi doskonałe danie obiadowe. Co więcej, to bardzo zdrowy posiłek, gdyż mięso to zawiera niewielkie ilości tłuszczu oraz pokaźną ilość pełnowartościowego białka.
Do przyrządzenia soczystego indyka z piekarnika potrzebne ci będą: [block position="indent"]160[/block]
- 5-6 kg indyk;
- 1 cytryna oraz 60 ml białego wina;
- sól i pieprz;
- 120 g masła;
- szyjka i podroby;
- pęczek natki pietruszki;
- pęczek tymianku;
- 1 marchewka i 1 łodyga selera naciowego.
Oglądając poniższy film przekonasz się, że indyk pieczony w domu może być niezwykle soczysty i rozpływający się w ustach.
Jak upiec indyka - Allrecipes.pl
I jak ci smakuje taki indyk? Rozpływa się w ustach, prawda?