Kurczak po indyjsku
Jaka jest najbardziej przyjemna forma spędzania wolnego czasu? Istnieje wiele recept i sposobów, by uczynić go naprawdę wyjątkowym. Co więcej, zwykle bardzo się one między sobą różnią, a niemalże każdy z nas dobrze bawi się w nieco inny sposób. Czy istnieje jakiś uniwersalny pomysł na dobrą zabawę w szerszym gronie? Większość z nas przepada zarówno za poznawaniem nowych smaków, jak i obserwowaniem innych kultur. Ciekawym pomysłem na ich połączenie jest wybranie się w kulinarną podróż do Indii. Wydaje ci się to niemożliwe? Wcale nie musisz być na miejscu, by poczuć niesamowitą energię, jaka towarzyszy temu regionowi. Wystarczy, że poświęcisz chwilę i zapoznasz się z poniższym artykułem. Informacje w ten sposób zdobyte pozwolą ci nie tylko poznać odrobinę kuchnię indyjską, lecz także staną się niezbędne w przygotowywaniu potrawy inspirowanej omawianą tradycją kulinarną – kurczaka po indyjsku.
Przepis na kurczaka po indyjsku
Do przygotowania kurczaka z curry po indyjsku będziesz potrzebowała następujących składników:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- przyprawa curry,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 cebula,
- ½ szklanki soku pomidorowego,
- ½ szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- pieprz cayenne,
- świeża kolendra,
- sól.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małą kostkę. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni oleju i wsypanie na nią kminku. Następnie, kiedy już delikatnie się upraży, trzeba usmażyć kawałki kurczaka posypane curry, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Teraz do całości dodajemy mleczko kokosowe i sok pomidorowy z dodatkiem cukru. Potrawa powinna się dusić do czasu, aż wszystkie składniki połączą się (mniej więcej 15 minut). Teraz wystarczy całość doprawić do smaku pieprzem cayenne i solą. Kurczaka po indyjsku możemy serwować z ryżem albo samego po wcześniejszym posypaniu go dużą ilością posiekanej kolendry.
Powodzenia!