GotowaniePrzepisyKurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku
Karolina

24.10.2011 23:20, aktual.: 25.10.2011 01:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tequilla, sombrero i gorące promienie słoneczne – z takim obrazem Meksyku możemy spotkać się w niemal każdym folderze proponującym wycieczki do tego niezwykłego miejsca. Nie każdy jednak z nas może lub chce się zdecydować na tak odległą i kosztowną podroż. Jednym ze sposobów na poznanie meksykańskiego trybu życia jest zasmakowanie dań przyrządzanych w tym słonecznym kraju. Wybranie się do meksykańskiej restauracji w Polsce albo też samodzielne przyrządzenie potraw może nie tylko być świetną zaprawą przed planowaną podróżą, miłym wspomnieniem po powrocie z wycieczki, ale również ciekawym i skutecznym sposobem na miłe spędzenie długich, jesiennych wieczorów. Nie trać czasu, i pozwól wkroczyć ferii barw i bogactwu smaków meksykańskich potraw do twojej kuchni. Pierwszy krok zrobisz w tym kierunku, jeśli uda ci się przyrządzić kurczaka po meksykańsku, na którego przepis znajdziesz poniżej.

Przepis na kurczaka po meksykańsku

Zanim zaczniesz robić kurczaka po meksykańsku, upewnij się, że w kuchni posiadasz:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • pół puszki czarnej fasoli,
  • pół puszki kukurydzy konserwowanej,
  • 1 zieloną paprykę,
  • sól,
  • pieprz,
  • paprykę słodką,
  • paprykę chilli,
  • oregano,
  • kminek,
  • goździki,
  • cynamon,
  • kolendrę,
  • sok z cytryny,
  • 3 ząbki czosnku.

Mięso należy umyć i oczyścić z pozostałości skóry, a następnie podzielić w ten sposób, by powstały 4 duże kawałki. Mięso powinno zostać natarte solą, pieprzem, papryką słodką, odrobiną papryki chilli, oregano, kminku, cynamonu i kolendry. Do mięsa dołącz 2 goździki, a całość należy skropić sokiem z cytryny.

Krok 2

Paprykę obierz i pokrój na niewielkiej wielkości kawałki. Kukurydzę i fasolę należy osuszyć. Wszystkie warzywa powinny zostać dodane do mięsa. Całość należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C i piec pod przykryciem około 60-90 minut. Kurczaka można podawać jako samodzielne danie albo w połączeniu z ugotowanym ryżem.

Powodzenia!

Źródło artykułu:WP Kobieta