Makaron sojowy. Jak go przygotować proste dania kuchni azjatyckiej?

GotowaniePrzepisyMakaron sojowy. Jak go przygotować proste dania kuchni azjatyckiej?02.11.2020 12:34
Makaron sojowy pasuje do wielu dodatków mięsnych i warzywnych.
Makaron sojowy pasuje do wielu dodatków mięsnych i warzywnych.
Źródło zdjęć: © 123RF

Makaron sojowy to nieodzowny składnik kuchni azjatyckiej. Wbrew nazwie najczęściej produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej albo z batatów. Długość nitek makaronu sojowego symbolizuje długowieczność i nieskończoność. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób najlepiej ugotować ten azjatycki przysmak, zajrzyj poniżej po kilka cennych wskazówek.

Makaron sojowy można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jeśli lubisz dania azjatyckie, koniecznie pomyśl o samodzielnym przygotowaniu ulubionych potraw z tym właśnie składnikiem. Ze względu na niski indeks glikemiczny, szczególnie polecany jest osobom na diecie bezglutenowej oraz diabetykom. Co zrobić z makaronem sojowym?

Makaron sojowy – jak go przygotować?

W przeciwieństwie do innych makaronów, makaronu sojowego nie trzeba gotować. Wystarczy tylko zalać go wrzątkiem, aby cieszyć się w pełni z jego smaku. Pod wpływem ciepła staje się przezroczysty i pęcznieje, dzięki czemu pozwala na szybkie zaspokojenie głodu. Jeśli chcesz usmażyć makaron sojowy, po zalaniu wrzątkiem odczekaj 5 minut, odcedź i przełóż na patelnię.

Makaron sojowy – danie z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 150 g makaronu sojowego;
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego;
  • kawałek imbiru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • pierś kurczaka;
  • mix warzyw na patelnię;
  • sól i pieprz;
  • chili;
  • 60 ml sosu sojowego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 łyżka ziaren sezamu.

Przygotowanie:

  1. Usmaż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu mix warzyw na patelnię.
  2. Podgrzej sos sojowy i połącz go z miodem.
  3. Na oddzielnej patelni podsmażaj imbir z czosnkiem. Dodaj pierś z kurczaka i całość smaż kilka minut. Następnie dodaj miękkie warzywa, dopraw i jeszcze chwilę podsmażaj.
  4. Makaron zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Odcedź, dodaj sos sojowy wymieszany z miodem oraz połącz z warzywami.
  5. Całość wymieszaj i oprósz ziarnami sezamu.

Makaron sojowy – dodatek tofu i warzyw

Składniki:

  • 150 g tofu;
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego;
  • kawałek imbiru;
  • 3 ząbki czosnku;
  • pół cebuli;
  • mix warzyw na patelnię;
  • sól i pieprz;
  • chili;
  • słodka papryka;
  • 60 ml sosu sojowego;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka ziaren sezamu.

Przygotowanie:

  1. Odmrażaj mix warzyw.
  2. Makaron sojowy zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut, po czym odcedź.
  3. Podsmaż starty imbir, czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę tofu, przypraw chili i słodką papryką. Dodaj warzywa i smaż przez kolejne kilka minut. Na koniec dodaj makaron.
  4. Sos sojowy zmieszaj z cukrem i dodaj do potrawy. Całość podgotuj.
  5. Na koniec posyp danie ziarnami sezamu.

Przepis na pyszne schabowe. Idealne na obiad po grzybobraniu

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Zobacz także
Komentarze (0)