GotowaniePrzepisyMakaron sojowy. Jak go przygotować proste dania kuchni azjatyckiej?

Makaron sojowy. Jak go przygotować proste dania kuchni azjatyckiej?

Makaron sojowy to nieodzowny składnik kuchni azjatyckiej. Wbrew nazwie najczęściej produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej albo z batatów. Długość nitek makaronu sojowego symbolizuje długowieczność i nieskończoność. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób najlepiej ugotować ten azjatycki przysmak, zajrzyj poniżej po kilka cennych wskazówek.

Makaron sojowy pasuje do wielu dodatków mięsnych i warzywnych.
Makaron sojowy pasuje do wielu dodatków mięsnych i warzywnych.
Źródło zdjęć: © 123RF

Makaron sojowy można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jeśli lubisz dania azjatyckie, koniecznie pomyśl o samodzielnym przygotowaniu ulubionych potraw z tym właśnie składnikiem. Ze względu na niski indeks glikemiczny, szczególnie polecany jest osobom na diecie bezglutenowej oraz diabetykom. Co zrobić z makaronem sojowym?

Makaron sojowy – jak go przygotować?

W przeciwieństwie do innych makaronów, makaronu sojowego nie trzeba gotować. Wystarczy tylko zalać go wrzątkiem, aby cieszyć się w pełni z jego smaku. Pod wpływem ciepła staje się przezroczysty i pęcznieje, dzięki czemu pozwala na szybkie zaspokojenie głodu. Jeśli chcesz usmażyć makaron sojowy, po zalaniu wrzątkiem odczekaj 5 minut, odcedź i przełóż na patelnię.

Makaron sojowy – danie z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 150 g makaronu sojowego;
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego;
  • kawałek imbiru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • pierś kurczaka;
  • mix warzyw na patelnię;
  • sól i pieprz;
  • chili;
  • 60 ml sosu sojowego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 łyżka ziaren sezamu.

Przygotowanie:

  1. Usmaż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu mix warzyw na patelnię.
  2. Podgrzej sos sojowy i połącz go z miodem.
  3. Na oddzielnej patelni podsmażaj imbir z czosnkiem. Dodaj pierś z kurczaka i całość smaż kilka minut. Następnie dodaj miękkie warzywa, dopraw i jeszcze chwilę podsmażaj.
  4. Makaron zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Odcedź, dodaj sos sojowy wymieszany z miodem oraz połącz z warzywami.
  5. Całość wymieszaj i oprósz ziarnami sezamu.

Makaron sojowy – dodatek tofu i warzyw

Składniki:

  • 150 g tofu;
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego;
  • kawałek imbiru;
  • 3 ząbki czosnku;
  • pół cebuli;
  • mix warzyw na patelnię;
  • sól i pieprz;
  • chili;
  • słodka papryka;
  • 60 ml sosu sojowego;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka ziaren sezamu.

Przygotowanie:

  1. Odmrażaj mix warzyw.
  2. Makaron sojowy zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut, po czym odcedź.
  3. Podsmaż starty imbir, czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę tofu, przypraw chili i słodką papryką. Dodaj warzywa i smaż przez kolejne kilka minut. Na koniec dodaj makaron.
  4. Sos sojowy zmieszaj z cukrem i dodaj do potrawy. Całość podgotuj.
  5. Na koniec posyp danie ziarnami sezamu.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)