Makaron sojowy. Jak go przygotować proste dania kuchni azjatyckiej?
Makaron sojowy to nieodzowny składnik kuchni azjatyckiej. Wbrew nazwie najczęściej produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej albo z batatów. Długość nitek makaronu sojowego symbolizuje długowieczność i nieskończoność. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób najlepiej ugotować ten azjatycki przysmak, zajrzyj poniżej po kilka cennych wskazówek.
02.11.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:34
Makaron sojowy można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jeśli lubisz dania azjatyckie, koniecznie pomyśl o samodzielnym przygotowaniu ulubionych potraw z tym właśnie składnikiem. Ze względu na niski indeks glikemiczny, szczególnie polecany jest osobom na diecie bezglutenowej oraz diabetykom. Co zrobić z makaronem sojowym?
Makaron sojowy – jak go przygotować?
W przeciwieństwie do innych makaronów, makaronu sojowego nie trzeba gotować. Wystarczy tylko zalać go wrzątkiem, aby cieszyć się w pełni z jego smaku. Pod wpływem ciepła staje się przezroczysty i pęcznieje, dzięki czemu pozwala na szybkie zaspokojenie głodu. Jeśli chcesz usmażyć makaron sojowy, po zalaniu wrzątkiem odczekaj 5 minut, odcedź i przełóż na patelnię.
Makaron sojowy – danie z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 150 g makaronu sojowego;
- 2 łyżeczki oleju roślinnego;
- kawałek imbiru;
- 2 ząbki czosnku;
- pierś kurczaka;
- mix warzyw na patelnię;
- sól i pieprz;
- chili;
- 60 ml sosu sojowego;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżka ziaren sezamu.
Przygotowanie:
- Usmaż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu mix warzyw na patelnię.
- Podgrzej sos sojowy i połącz go z miodem.
- Na oddzielnej patelni podsmażaj imbir z czosnkiem. Dodaj pierś z kurczaka i całość smaż kilka minut. Następnie dodaj miękkie warzywa, dopraw i jeszcze chwilę podsmażaj.
- Makaron zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Odcedź, dodaj sos sojowy wymieszany z miodem oraz połącz z warzywami.
- Całość wymieszaj i oprósz ziarnami sezamu.
Makaron sojowy – dodatek tofu i warzyw
Składniki:
- 150 g tofu;
- 2 łyżeczki oleju roślinnego;
- kawałek imbiru;
- 3 ząbki czosnku;
- pół cebuli;
- mix warzyw na patelnię;
- sól i pieprz;
- chili;
- słodka papryka;
- 60 ml sosu sojowego;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka ziaren sezamu.
Przygotowanie:
- Odmrażaj mix warzyw.
- Makaron sojowy zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut, po czym odcedź.
- Podsmaż starty imbir, czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę tofu, przypraw chili i słodką papryką. Dodaj warzywa i smaż przez kolejne kilka minut. Na koniec dodaj makaron.
- Sos sojowy zmieszaj z cukrem i dodaj do potrawy. Całość podgotuj.
- Na koniec posyp danie ziarnami sezamu.