FitnessTofucznica to śniadaniowy hit. Wspaniały pomysł na danie roślinne, wartościowe i ciepłe

Tofucznica to śniadaniowy hit. Wspaniały pomysł na danie roślinne, wartościowe i ciepłe

Tofucznica to danie na wzór jajecznicy
Tofucznica to danie na wzór jajecznicy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska

28.10.2020 15:05, aktual.: 01.03.2022 14:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Znudziła ci się tradycyjna jajecznica, kanapki, czy owsianka na śniadanie? Powinieneś wypróbować dania na wzór tradycyjnej jajecznicy, czyli tofucznicę. Jest to pomysł na ciepłe, odżywcze i pełne białka śniadanie. Posmak jajecznicy zapewni tutaj czarna sól, niezbędna w przepisie.

Tofucznica to ulubienica wegan. Spełnia rolę dania ciepłego, roślinnego i pełnego białka. Do tego jej przygotowanie jest szybkie i proste. Aby zrobić tofucznicę, potrzebujemy właśnie tofu i czarnej soli, reszta składników zapewne jest w każdej lodówce, czy szafce z przyprawami.

Tofucznica – prosty przepis

Tofu to nic innego jak serek, tylko przygotowany na bazie soi. Jest to produkt wysokobiałkowy. Taki serek jest chętnie wykorzystywany w kuchni przez wegan. Można go jeść na surowo, dodać do spaghetti, sałatki, a nawet do zupy. Jak się okazuje, tofu to też świetny składnik do dania na śniadanie. Idealnie zastępuje jajka. Poniżej mamy przepis na taką jajecznicę z tofu, czyli tofucznicę. Jej wielbiciele podkreślają, że prócz dorosłych, w takim daniu mogą zakochać się również dzieci. A oto składniki potrzebne do jajecznicy z tofu:

  • oliwa 1 łyżka
  • tofu 100 g
  • czarna sól ½ łyżeczki – da posmak jajecznicy
  • płatki drożdżowe 1 łyżka
  • kurkuma 1/3 łyżeczki – nada kolor jajecznicy
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • woda
  • szczypior

A jak przygotować tofucznicę, czyli danie z tofu? Na patelni należy rozgrzać oliwę. Wrzuć na patelnie pokruszone tofu. Następnie dodać przyprawy oraz płatki drożdżowe.

Co później? Do całości trzeba dodać wody i mieszać, aż odrobinę składniki odparują. I gotowe. Takie danie można podawać z pomidorkami, pieczarkami, kurkami, rukolą, bazylią czy szczypiorkiem.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także