Tofucznica to śniadaniowy hit. Wspaniały pomysł na danie roślinne, wartościowe i ciepłe
Znudziła ci się tradycyjna jajecznica, kanapki, czy owsianka na śniadanie? Powinieneś wypróbować dania na wzór tradycyjnej jajecznicy, czyli tofucznicę. Jest to pomysł na ciepłe, odżywcze i pełne białka śniadanie. Posmak jajecznicy zapewni tutaj czarna sól, niezbędna w przepisie.
Tofucznica to ulubienica wegan. Spełnia rolę dania ciepłego, roślinnego i pełnego białka. Do tego jej przygotowanie jest szybkie i proste. Aby zrobić tofucznicę, potrzebujemy właśnie tofu i czarnej soli, reszta składników zapewne jest w każdej lodówce, czy szafce z przyprawami.
Tofucznica – prosty przepis
Tofu to nic innego jak serek, tylko przygotowany na bazie soi. Jest to produkt wysokobiałkowy. Taki serek jest chętnie wykorzystywany w kuchni przez wegan. Można go jeść na surowo, dodać do spaghetti, sałatki, a nawet do zupy. Jak się okazuje, tofu to też świetny składnik do dania na śniadanie. Idealnie zastępuje jajka. Poniżej mamy przepis na taką jajecznicę z tofu, czyli tofucznicę. Jej wielbiciele podkreślają, że prócz dorosłych, w takim daniu mogą zakochać się również dzieci. A oto składniki potrzebne do jajecznicy z tofu:
- oliwa 1 łyżka
- tofu 100 g
- czarna sól ½ łyżeczki – da posmak jajecznicy
- płatki drożdżowe 1 łyżka
- kurkuma 1/3 łyżeczki – nada kolor jajecznicy
- pieprz 1/3 łyżeczki
- woda
- szczypior
A jak przygotować tofucznicę, czyli danie z tofu? Na patelni należy rozgrzać oliwę. Wrzuć na patelnie pokruszone tofu. Następnie dodać przyprawy oraz płatki drożdżowe.
Co później? Do całości trzeba dodać wody i mieszać, aż odrobinę składniki odparują. I gotowe. Takie danie można podawać z pomidorkami, pieczarkami, kurkami, rukolą, bazylią czy szczypiorkiem.