FitnessTofucznica to śniadaniowy hit. Wspaniały pomysł na danie roślinne, wartościowe i ciepłe

Tofucznica to śniadaniowy hit. Wspaniały pomysł na danie roślinne, wartościowe i ciepłe

Znudziła ci się tradycyjna jajecznica, kanapki, czy owsianka na śniadanie? Powinieneś wypróbować dania na wzór tradycyjnej jajecznicy, czyli tofucznicę. Jest to pomysł na ciepłe, odżywcze i pełne białka śniadanie. Posmak jajecznicy zapewni tutaj czarna sól, niezbędna w przepisie.

Tofucznica to danie na wzór jajecznicy
Tofucznica to danie na wzór jajecznicy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska

Tofucznica to ulubienica wegan. Spełnia rolę dania ciepłego, roślinnego i pełnego białka. Do tego jej przygotowanie jest szybkie i proste. Aby zrobić tofucznicę, potrzebujemy właśnie tofu i czarnej soli, reszta składników zapewne jest w każdej lodówce, czy szafce z przyprawami.

Tofucznica – prosty przepis

Tofu to nic innego jak serek, tylko przygotowany na bazie soi. Jest to produkt wysokobiałkowy. Taki serek jest chętnie wykorzystywany w kuchni przez wegan. Można go jeść na surowo, dodać do spaghetti, sałatki, a nawet do zupy. Jak się okazuje, tofu to też świetny składnik do dania na śniadanie. Idealnie zastępuje jajka. Poniżej mamy przepis na taką jajecznicę z tofu, czyli tofucznicę. Jej wielbiciele podkreślają, że prócz dorosłych, w takim daniu mogą zakochać się również dzieci. A oto składniki potrzebne do jajecznicy z tofu:

  • oliwa 1 łyżka
  • tofu 100 g
  • czarna sól ½ łyżeczki – da posmak jajecznicy
  • płatki drożdżowe 1 łyżka
  • kurkuma 1/3 łyżeczki – nada kolor jajecznicy
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • woda
  • szczypior

A jak przygotować tofucznicę, czyli danie z tofu? Na patelni należy rozgrzać oliwę. Wrzuć na patelnie pokruszone tofu. Następnie dodać przyprawy oraz płatki drożdżowe.

Co później? Do całości trzeba dodać wody i mieszać, aż odrobinę składniki odparują. I gotowe. Takie danie można podawać z pomidorkami, pieczarkami, kurkami, rukolą, bazylią czy szczypiorkiem.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)