GotowaniePrzepisyNalewka z głogu. Jak przygotować domowy lek na odporność i przeziębienie?

Nalewka z głogu. Jak przygotować domowy lek na odporność i przeziębienie?

Domowa nalewka z głogu to świetny pomysł na naturalny środek wzmacniający odporność i zwalczający jesienno-zimowe przeziębienie. Warto pamiętać o babcinym sposobie na zdrowie, ponieważ dzięki temu szybciej oraz skuteczniej pozbędziesz się wielu denerwujących dolegliwości. Jak przygotować nalewkę z głogu? Skorzystaj z kilku podpowiedzi.

Nalewka z głogu chroni serce, wzmacnia odporność i pomaga przy przeziębieniu.
Nalewka z głogu chroni serce, wzmacnia odporność i pomaga przy przeziębieniu.
Źródło zdjęć: © 123RF

08.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nalewka z głogu to znany i ceniony domowy lek na wiele dolegliwości bólowych. Jest także skuteczny w ochronie serca i wzmacnianiu odporności, więc chcąc dla pewności zabezpieczyć siebie oraz rodzinę przed przejściowymi przeziębieniami, koniecznie przygotuj jeden z poniższych przepisów na nalewkę z głogu. Możesz z niej skorzystać w każdej chwili, a efekty działania na pewno przejdą Twoje oczekiwania.

Nalewka z głogu – klasyczny przepis

Nim przejdziesz do szczegółowej instrukcji wykonania nalewki z głogu, pamiętaj o ważnej wskazówce. Owoce głogu najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, natomiast gotowa nalewka powinna jak najdłużej leżakować. Jej smak będzie doskonały po 8 miesiącach albo nawet po roku.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu;
  • 4 szklanki spirytusu;
  • 50 dag cukru;
  • kilka goździków;
  • cynamon;
  • otarta skórka z cytryny;
  • 4 szklanki przegotowanej wody.

Przygotowanie:

  1. Na początek wsyp owoce do słoja, a spirytus wymieszaj ze szklanką wody. Zalej mieszanką głóg.
  2. Nakryj szczelnie naczynie, po czym odstaw na 2 tygodnie, regularnie potrząsając gąsiorkiem.
  3. Zagotuj pozostałą część wody z przyprawami, dodaj cukier i gotuj kilka minut.
  4. Pilnuj gotującej mieszanki, zdejmując pianę.
  5. Zlej alkohol z owoców, po czym wlej do syropu i wszystko wymieszaj.
  6. Znowu przelej do słoja, zamknij i odstaw na kilka dni.
  7. Na koniec przefiltruj i rozlej do butelek.

Nalewka z głogu – wersja miodowa

Składniki:

  • 1,5 kg owoców głogu;
  • 2 szklanki spirytusu;
  • 2 szklanki wódki;
  • 30 dag cukru;
  • 6 łyżek miodu;
  • 5 goździków;
  • 2 laski cynamonu;
  • 4,5 szklanki wody;
  • skórka z cytryny i pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą owoce głogu.
  2. Wsyp owoce do słoika i zalej połową wody oraz wódką i spirytusem.
  3. Odstaw na 2 tygodnie nie zapominając o szczelnym zamknięciu.
  4. W garnku zagotuj wodę z przyprawami oraz skórką cytrynową i pomarańczową. Pod koniec gotowania dodaj cukier i miód.
  5. Wszystko połącz z alkoholem zlanym z głogu i znowu odstaw na kilka dni.
  6. Nalewkę z głogu zlej do butelek albo słoików, po czym pozostaw do leżakowania w ciemnym miejscu.
Komentarze (3)