GotowaniePrzepisyDeser z mascarpone. Jak przygotować delikatny podwieczorek na kilka sposobów?

Deser z mascarpone. Jak przygotować delikatny podwieczorek na kilka sposobów?

Deser z mascarpone to idealny pomysł na smaczny i ciekawy podwieczorek. Z pomocą tego niezwykle kremowego serka możesz stworzyć niesamowite desery, które na długo zapadną w pamięć Twoim bliskim. Jeśli jeszcze nie wiesz, w jaki sposób przygotować deser z mascarpone, koniecznie zajrzyj poniżej, aby znaleźć dla siebie kulinarną inspirację.

Deser z mascarpone to doskonały pomysł na fenomenalny smakołyk.
Deser z mascarpone to doskonały pomysł na fenomenalny smakołyk.
Źródło zdjęć: © 123RF

Serek mascarpone cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Nic dziwnego, jego smak jest naprawdę niepowtarzalny, lekko słodki, więc doskonale sprawdzi się przy deserach. Można z jego pomocą stworzyć wiele smakołyków, dlatego koniecznie skorzystaj z poniższych pomysłów na fenomenalne w smaku desery z mascarpone.

Deser z mascarpone – klasyczne tiramisu w pucharkach

Jednym z najpopularniejszych deserów z mascarpone jest oczywiście znane wszystkim tiramisu. Możesz przygotować je na wiele różnych możliwości, ale poniższy pomysł jest błyskawiczny.

Składniki:

  • paczka biszkoptów;
  • 3 łyżki kakao;
  • szklanka espresso;
  • 100 ml Amaretto (dodatkowo);
  • 5 łyżek cukru;
  • 3 żółtka;
  • 250 g mascarpone;
  • 300 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie:

Gorące espresso wymieszaj z łyżką cukru i odstaw do ostudzenia. Następnie zmieszaj je z likierem Amaretto, a w takim słodkim syropie maczaj biszkopty. Zmiksuj żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. W innym naczyniu ubij na sztywno śmietankę, po czym za pomocą łyżki połącz ją z mascarpone – mieszaj do uzyskania gęstego kremu. Dodaj do niego masę z żółtek i mieszaj do połączenia składników. Do pucharków władaj po 2 biszkopty oprószone kakao, a na wierzch nakładaj po 2 łyżki kremu – czynność powtarzaj dla uzyskania kilku warstw. Przed podaniem deseru z mascarpone, schłodź w lodówce.

Deser z mascarpone – owocowe szaleństwo

Innym pomysłem na deser z mascarpone jest przygotowanie go z dodatkiem ulubionych owoców. Wybór owoców zależy od Ciebie, bo w każdym połączeniu uzyskasz znakomity smak i aromat.

Składniki:

  • 250 g mascarpone;
  • 260 ml śmietanki kremówki;
  • opakowanie herbatników;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • ulubione owoce.

Przygotowanie:

Pokruszone herbatniki wrzuć na dno pucharków. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, a następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Krem przełóż do pucharków, na wierzch połóż owoce i deser gotowy.

Deser z mascarpone – ciasto z bezą i malinami

Doskonałym pomysłem na deser z mascarpone jest użycie serka do ciast w połączeniu z bezą oraz malinami. Brzmi smacznie? Zobacz, co musisz zrobić.

Składniki:

  • 150 g masła;
  • 300 g cukru;
  • łyżeczka cukru waniliowego;
  • 6 jajek;
  • 200 g mąki;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 500 g malin;
  • 2 galaretki malinowe;
  • 250 g mascarpone;
  • 500 ml śmietanki kremówki;
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Masło, 100 g cukru i cukier waniliowy ucieraj ze sobą, a żółtka oddziel od białek. Białka odstaw w oddzielnej misce, natomiast żółtka dodaj do masła z cukrem. Wszystko mieszaj, po czym stopniowo dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ugnieć aż uzyskasz gładkie ciasto – podziel je na 2 części. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia, po czym rozwałkuj na nich oba kawałki ciasta. Białka ubij na sztywno, dodając powoli pozostałą część cukru. Masę podziel na równie 2 części i rozłóż na ciastach. Piecz w temperaturze 170°C przez 40 minut.

Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, po czym odstaw do ostygnięcia, ale nie mogą stężeć. Do galaretek wrzuć maliny i dopiero wtedy odstaw do stężenia. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i dodaj ją do serka mascarpone oraz wymieszaj łyżką. Ciasto z bezą przekładaj z połową kremu i galaretką.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)