Deser z mascarpone. Jak przygotować delikatny podwieczorek na kilka sposobów?
Deser z mascarpone to idealny pomysł na smaczny i ciekawy podwieczorek. Z pomocą tego niezwykle kremowego serka możesz stworzyć niesamowite desery, które na długo zapadną w pamięć Twoim bliskim. Jeśli jeszcze nie wiesz, w jaki sposób przygotować deser z mascarpone, koniecznie zajrzyj poniżej, aby znaleźć dla siebie kulinarną inspirację.
07.10.2020 13:49
Serek mascarpone cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Nic dziwnego, jego smak jest naprawdę niepowtarzalny, lekko słodki, więc doskonale sprawdzi się przy deserach. Można z jego pomocą stworzyć wiele smakołyków, dlatego koniecznie skorzystaj z poniższych pomysłów na fenomenalne w smaku desery z mascarpone.
Deser z mascarpone – klasyczne tiramisu w pucharkach
Jednym z najpopularniejszych deserów z mascarpone jest oczywiście znane wszystkim tiramisu. Możesz przygotować je na wiele różnych możliwości, ale poniższy pomysł jest błyskawiczny.
Składniki:
Przygotowanie:
Gorące espresso wymieszaj z łyżką cukru i odstaw do ostudzenia. Następnie zmieszaj je z likierem Amaretto, a w takim słodkim syropie maczaj biszkopty. Zmiksuj żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. W innym naczyniu ubij na sztywno śmietankę, po czym za pomocą łyżki połącz ją z mascarpone – mieszaj do uzyskania gęstego kremu. Dodaj do niego masę z żółtek i mieszaj do połączenia składników. Do pucharków władaj po 2 biszkopty oprószone kakao, a na wierzch nakładaj po 2 łyżki kremu – czynność powtarzaj dla uzyskania kilku warstw. Przed podaniem deseru z mascarpone, schłodź w lodówce.
Deser z mascarpone – owocowe szaleństwo
Innym pomysłem na deser z mascarpone jest przygotowanie go z dodatkiem ulubionych owoców. Wybór owoców zależy od Ciebie, bo w każdym połączeniu uzyskasz znakomity smak i aromat.
Składniki:
- 250 g mascarpone;
- 260 ml śmietanki kremówki;
- opakowanie herbatników;
- 2 łyżki cukru pudru;
- ulubione owoce.
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki wrzuć na dno pucharków. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, a następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Krem przełóż do pucharków, na wierzch połóż owoce i deser gotowy.
Deser z mascarpone – ciasto z bezą i malinami
Doskonałym pomysłem na deser z mascarpone jest użycie serka do ciast w połączeniu z bezą oraz malinami. Brzmi smacznie? Zobacz, co musisz zrobić.
Składniki:
- 150 g masła;
- 300 g cukru;
- łyżeczka cukru waniliowego;
- 6 jajek;
- 200 g mąki;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 500 g malin;
- 2 galaretki malinowe;
- 250 g mascarpone;
- 500 ml śmietanki kremówki;
- 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Masło, 100 g cukru i cukier waniliowy ucieraj ze sobą, a żółtka oddziel od białek. Białka odstaw w oddzielnej misce, natomiast żółtka dodaj do masła z cukrem. Wszystko mieszaj, po czym stopniowo dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ugnieć aż uzyskasz gładkie ciasto – podziel je na 2 części. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia, po czym rozwałkuj na nich oba kawałki ciasta. Białka ubij na sztywno, dodając powoli pozostałą część cukru. Masę podziel na równie 2 części i rozłóż na ciastach. Piecz w temperaturze 170°C przez 40 minut.
Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, po czym odstaw do ostygnięcia, ale nie mogą stężeć. Do galaretek wrzuć maliny i dopiero wtedy odstaw do stężenia. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i dodaj ją do serka mascarpone oraz wymieszaj łyżką. Ciasto z bezą przekładaj z połową kremu i galaretką.