Nalewka z malin. Jak zrobić słodką ratafię? Doskonały likier na chłodne wieczory
Nalewka z malin najlepiej smakuje, jeśli została wykonana ze świeżych owoców, ale w ostateczności możesz wykorzystać także mrożone. Likier malinowy warto wykorzystać szczególnie przy przeziębieniu, ale ze względu na właściwości rozgrzewające polecany jest także przy chłodniejszych wieczorach. Nalewka z malin zachwyca swoim kolorem i zapachem, dlatego warto ją mieć jesienią.
04.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pamiętaj, że najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość nalewki z malin są same owoce. Im dojrzalsze, tym lepsze – dzięki temu będziesz zachwycona intensywnością smaku. Przygotowanie nalewki z malin nie jest trudne i pracochłonne, za to przynosi niezwykły trunek. Co będzie potrzebne do ratafii?
Nalewka z malin – jak wygląda przepis podstawowy?
W podstawowym przepisie na nalewkę z malin potrzebujesz raptem trzech składników, więc cały proces nie jest skomplikowany.
Składniki:
- 1 kg malin;
- 0,5 litra spirytusu;
- 0,5 kg cukru.
Przygotowanie krok po kroku:
- Maliny przełóż do dużego słoja i zasyp cukrem.
- Odczekaj aż owoce puszczą sok.
- Zalej całość spirytusem.
- Zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni.
- W tym czasie raz dziennie potrząsaj słoikiem.
- Po 6 tygodniach przecedź maliny przez gazę albo sito i wlej do karafki/butelki.
- Odstaw nalewkę z malin na 2-3 miesiące do leżakowania.
Nalewka z malin – jak wygląda przepis miodowy?
Drugim także popularnym pomysłem na przepis na nalewkę z malin jest pomysł na połączenie owoców z miodem. Ten wariant idealnie sprawdza się jako trunek na przeziębienie.
Składniki:
- 2 kg malin;
- 0,5 litra wódki;
- 0,5 litra spirytusu;
- 0,5 litra miodu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Wypłucz starannie maliny.
- Następnie przekładaj warstwami owoce do dużego słoja – jedna warstwa malin zamiennie z jedną warstwą miodu.
- Po puszczeniu soku, zalej całość spirytusem i odstaw na 2 tygodnie.
- Po tym czasie dolej wódkę i znowu odstaw.
- Po 4 tygodniach przefiltruj nalewkę przez gazę.
- Ponownie odstaw na 2-3 miesiące.
Nalewka z malin – jakie ma właściwości?
Nalewka z malin dzięki zawartości kwasu salicylowego świetnie ochładza organizm i wyrównuje temperaturę ciała, co można wykorzystać podczas przeziębienia. Przy PMS i w trakcie miesiączki nalewka malinowa obkurcza mięśnie gładkie, rozluźnia i koi nerwy. Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą i hamuje wahania nastroju. Nalewka z malin świetnie sprawdzi się także przy nadciśnieniu tętniczym.