Odchudzające smoothie z papryczką chili
Koktajle od kilku sezonów to jedne z najpopularniejszych płynnych przekąsek. Zazwyczaj miksujemy owoce z dodatkami jogurtu. Ale pyszną propozycją będą również smoothie w wersji wytrawnej. Miks warzyw z dodatkiem pikantnych przypraw można wypić w ramach drugiego śniadania. Najlepiej wykorzystać do tego sezonowe, świeże warzywa oraz podkręcające przemianę materii przyprawy. Na początek warto spróbować pomidorowego koktajlu z chili.
01.09.2016 | aktual.: 20.12.2017 10:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie umyć i wyciąć z nich szypułki. Przełożyć do blendera i zmiksować z awokado oraz pietruszką. Wlać wodę, doprawić i ponownie wymieszać. Przelać do wysokich szklanek.
Właściwości papryczki chili
W tym małym produkcie skrywa się nie tylko mocny smak, ale i cały szereg cennych dla zdrowia substancji. To bogate źródło witaminy A i C (co ciekawe ma jej kilkukrotnie więcej niż owoce cytrusowe) oraz beta-karotenu, czyli składników wzmacniających układ odpornościowy. W jej składzie występuje sporo żelaza, które również warunkuje sprawne działanie mechanizmów obronnych organizmu. Dowiedziono również, że włączona do diety zmniejsza dolegliwości bólowe i stany zapalne. Papryczka chili polecana jest także w diecie odchudzającej. Dodawanie jej do potraw może się okazać pomocne w walce z nadprogramowymi kilogramami. Wzmacnia bowiem metabolizm, a tym samym przyśpiesza spalanie tłuszczu. Potwierdzają to badania przeprowadzone kilka lat temu we Francji i na Uniwersytecie Medycznym w Maryland w Stanach Zjednoczonych. Kapsaicyna praktycznie nie istnieje jako samodzielny produkt na rynku. Co ważne, jej nadmiar lub skoncentrowana postać może być niebezpieczna dla zdrowia, więc należy zachować umiar i rozwagę w jej spożyciu.
POLECAMY:
Skuteczna dieta dla Ciebie!
Najostrzejsze dodatki do potraw
Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku
*Zobacz także: Zapomniane smaki kuchni polskiej. Kiedyś się nimi zajadaliśmy *