Wegańska zupa ziemniaczana z kilku składników. Tania, sycąca, a przy tym doskonale rozgrzewa
Zupa ziemniaczana to jesienna klasyka. Gęsta, kremowa i sycąca rozgrzewa w jesienne popołudnia, a ugotowanie jej zajmuje zaledwie kwadrans. Do przygotowania podstawowej wersji kartoflanki potrzebujesz tylko kilku składników. Nasza wersja jest nie tylko banalna w przygotowaniu, ale również wegańska – możesz ją zaserwować osobom niejedzącym mięsa czy alergikom uczulonym na nabiał.
Ile rodzin, tyle przepisów na zupę ziemniaczaną – w końcu kartoflanka to jedna z tych zup – obok rosołu, pomidorówki i ogórkowej, które wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i babciną kuchnią. Podstawą każdego przepisu są ziemniaki, jednak pozostałe składniki mogą się różnić. Choć Magda Gessler proponuje zupę ziemniaczaną na wędzonce, w naszym przepisie nie znajdziecie ani mięsa, ani produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zupa ziemniaczana – przepis na wegańską kartoflankę
Do przygotowania naszej zupy potrzeba jedynie kilku podstawowych składników. Tak przygotowana baza jest już sama w sobie na tyle pyszna, że nie trzeba do niej dodawać innych produktów – można ją podawać solo lub z chlebem. Warto jednak dorzucić do niej kilka składników ekstra, które podkręcą smak oraz dodadzą wartości odżywczych.
Składniki na kartoflankę – podstawowy przepis:
- 4 duże ziemniaki
- mała cebula
- litr warzywnego bulionu (możesz wykorzystać wcześniej ugotowany wywar lub przygotować bulion na bazie warzywnych kostek rosołowych)
- szklanka napoju sojowego niesłodzonego (możesz zastąpić go innym niesłodzonym roślinnym mlekiem, jednak napój sojowy ma neutralny smak, a przy tym jest najtańszy)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
- opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne, ulubione zioła, np. prowansalskie
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlej kilka łyżek wody. Wstaw na mały ogień. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Duś przez kilka minut, dopóki cebula nie zmięknie.
Ziemniaki pokrój w kostkę. Jeśli używasz ziemniaków wcześniej mytych, nie musisz ich obierać. Następnie wrzuć je do garnka i zalej bulionem. Dodaj szklankę napoju sojowego.
Zupę gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj przyprawy: sól (do smaku), pieprz, czosnek i ulubione zioła. Składnikiem wzbogacającym smak są płatki drożdżowe. Jeśli nie masz ich w domu, pomiń je w przepisie.
Gdy ziemniaki są miękkie, odlej dwie szklanki zupy i zmiksuj lub zblenduj ręcznym blenderem. Powstały krem wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu kartoflanka będzie miała kremową konsystencję, ale wciąż będą w niej wyczuwalne kawałki ziemniaków.
Zupa ziemniaczana gotowa – co dalej?
Taka kartoflanka jest delikatna w smaku i kremowa, nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść ją solo. Choć ziemniak jest jednym z najbardziej sycących produktów, warto jednak dodać do niej kilka dodatkowych składników: zblanszowane wcześniej różyczki brokuła, podsmażony lub duszony por, płatki chilli, natkę pietruszki albo zieloną cebulkę. W ten sposób podkręcimy smak zupy.