GotowaniePrzepisyZiemniaki pieczone w folii

Ziemniaki pieczone w folii

Jakie cechy powinno posiadać twoje ulubione danie? Po pierwsze liczy się smak, który sprawi, że jedzenie będzie dla nas prawdziwą przyjemnością dla zmysłów. Oprócz tego każda praktyczna kobieta wskaże na łatwość przygotowania. Zwykle nie przepadamy za daniami, które w każdej chwili mogą się nam nie udać i wymagają bardzo wiele uwagi. Kolejną cechą idealnej potrawy jest szybkość jej przygotowania. Współcześnie żyjemy w wiecznym niedoczasie, a tak ważne kwestie jak chociażby wspólny czas spędzony z rodziną na tym cierpią. Z tego względu nie jest najlepszym rozwiązaniem poświęcanie wolnych chwil na to, by godzinami przesiadywać w kuchni, skoro możemy przygotować coś równie smacznego i pochłaniającego mniej cennego czasu. Wymarzoną potrawę powinniśmy także dość łatwo modyfikować. Zwykle nasi najbliżsi nie posiadają takich samych upodobań kulinarnych i czasem gustują w zupełnie odmiennych smakach. Czy istnieje propozycja, która łączy wszystkie te cechy? Przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu są ziemniaki pieczone w folii. Już teraz zapoznaj się z poniższym artykułem, a dowiesz się, w jaki sposób możesz je przygotować.

Ziemniaki pieczone w folii
Karolina

10.07.2012 | aktual.: 27.09.2018 10:43

Przepis na pieczone ziemniaki

  • 2 kg ziemniaków,
  • 10 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • ser żółty tarty albo jogurt naturalny,
  • czosnek,
  • 3 łyżki masła,
  • koperek,
  • 5 łyżek twarogu ze śmietaną,
  • 1 pęto kiełbasy,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Na początku należy dokładnie umyć ziemniaki. Najlepiej będzie wybrać spośród nich największe okazy, do których łatwo włożymy farsz. Czas pieczenia będzie krótszy, jeżeli podgotujemy je w osolonej wodzie. W tym czasie możemy zabrać się do robienia farszów. Pierwszy z nich będzie składał się z podduszonych pieczarek z jedną cebulą. Drugi farsz to kiełbasa podsmażona razem z cebulką, natomiast trzeci jest propozycją dla wielbicielu twarogu ze szczypiorkiem. W przypadku pieczonych ziemniaków bardzo dobrze sprawdza się także masło czosnkowe składające się z masła i dwóch ząbków czosnku z dodatkiem świeżego kopru. Wszystkie farsze należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki zaczną być miękkie, odcedzamy je. Teraz wystarczy tylko przeciąć je na pół i do każdego włożyć porcję farszu. Ziemniaki owijamy samodzielnie w folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut. Przed podaniem możemy polać je jogurtem bądź posypać żółtym serem.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie