Sprawdź jakie właściwości ma szpinak
Do szpinaku należy się przekonać, w przeciwnym razie ta „zdrowotna bomba” będzie do końca skazana na banicję. Szpinak ma nieapetyczny wygląd i, dla niektórych, smak. Są dorośli, którzy do tej pory wspominają, jak bardzo nienawidzili tego warzywa w młodości i przeżywali horror, gdy musieli je zjeść zachęcani przez rodziców. Tymczasem szpinak można łączyć niemalże ze wszystkimi składnikami bez obaw o jego wartości odżywcze. Jak przyrządzić szpinak? Szpinak z jajkiem, jajka faszerowane szpinakiem, zupa ze szpinakiem, zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – pomysłów na to, jak przygotować smacznie szpinak jest dużo.
15.11.2011 | aktual.: 06.08.2014 17:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Do szpinaku należy się przekonać, w przeciwnym razie ta „zdrowotna bomba” będzie do końca skazana na banicję. Szpinak ma nieapetyczny wygląd i, dla niektórych, smak. Są dorośli, którzy do tej pory wspominają, jak bardzo nienawidzili tego warzywa w młodości i przeżywali horror, gdy musieli je zjeść zachęcani przez rodziców. Tymczasem szpinak można łączyć niemalże ze wszystkimi składnikami bez obaw o jego wartości odżywcze. Jak przyrządzić szpinak? Szpinak z jajkiem, jajka faszerowane szpinakiem, zupa ze szpinakiem, zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – pomysłów na to, jak przygotować smacznie szpinak jest dużo.
Składniki odżywcze szpinaku
W szpinaku znajduje się żelazo: w 100 g szpinaku – 3 mg żelaza. Niestety, według badań przeprowadzonych w latach 70. dwudziestego wieku, przyswajanie żelaza ze szpinaku blokuje duża ilość szczawianów i fosforanów, również znajdujących się w tym warzywie. Kolejnym składnikiem szpinaku jest wolny kwas foliowy(witamina B11). W 100 kcal szpinaku znajduje się 1 mg witaminy B 11. Jakie zalety ma kwas foliowy? Wspomaga on produkcję krwinek czerwonych i pomaga przetwarzać substancje białkowe. Objawy niedoboru kwasy foliowego to pieczenie języka i częste biegunki.
W szpinaku znajduje się roślinna sekretyna. Sekretyna jest to hormon tkankowy wydzielany w organizmie przez błonę śluzową jelit. Sekretyna wpływa na proces trawienia poprzez aktywizowanie produkcji soku trzustkowego i pobudzanie pracy hormonu żołądkowo-jelitowego. Dlatego też szpinak polecany jest osobom mającym problemy z trzustką. 1-2 łyżki soku szpinakowego można wypijać przed posiłkiem.
Zastosowanie szpinaku w leczeniu
Szpinak jest polecany osobom pragnącym zwiększyć masę mięśniową. Ponadto to zielone warzywo reguluje przyrost tłuszczu w organizmie. Jest więc polecane osobom, które są na diecie odchudzającej. Szpinak ma działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza ryzyko wystąpienia np. raka płuc. Dlatego też osoby uzależnione od papierosów powinny pić w celach profilaktycznych około pół szklanki soku ze szpinaku dziennie. Podobnie palacze bierni. Palenie bierne jest tak samo niebezpieczne dla zdrowia, jak palenie aktywne. Dlatego też osoby narażone na wdychanie dymu papierosowego powinny pomyśleć o ochronie swojego zdrowia.
Szpinak polecany jest osobom mającym problemy z trzustką. Wskazany jest też podczas leczenia zaparć i nadciśnienia. Według amerykańskich badań, szpinak pozwala odzyskać widzenie, niemniej jednak bez kolorów. Surowy szpinak powinny jeść osoby borykające się z anemią. Gotowane na oleju liście szpinaku są polecane na problemy skórne – liszaj, opryszczkę, trudne do zagojenia rany i łuszczycę. Szpinak mrożony nie ma tych właściwości.