Groźna moda na kiszenie ogórków. Ekspertka załamuje ręce
Ogórki kiszone są smaczne i bardzo zdrowe. Aby jednak nie straciły wartości odżywczych, należy uważać przy ich przygotowaniu. Popularny sposób, który podbija internet, może mieć fatalne skutki dla naszego organizmu.
17.07.2024 | aktual.: 17.07.2024 11:45
Ogórki kiszone to nie tylko smaczna przekąska, ale również prawdziwa bomba witaminowa. Dzięki procesowi fermentacji są bogate w probiotyki, czyli dobroczynne bakterie, które wspierają zdrowie naszych jelit i układu odpornościowego. Dodatkowo ogórki kiszone zawierają witaminy z grupy B, witaminę C oraz K, a także minerały takie jak potas, magnez i wapń.
Spożywanie ogórków kiszonych może pomóc w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, poprawić trawienie, a nawet obniżyć poziom cholesterolu. To idealna przekąska dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę, ponieważ ogórki kiszone są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który daje uczucie sytości. Ostatnio pewna influencerka ostrzegła przed modną metodą przygotowania kiszonek. Może mieć opłakane skutki dla naszego zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie popełniaj tego błędu podczas kiszenia ogórków
Sylwia Panek prowadzi na Instagramie popularny profil "W zdrowym domu". Influencerka dzieli się ze swoimi obserwatorami sposobami na ekologiczne rozwiązania pomagające prowadzić zrównoważony i zdrowy styl życia.
Jakiś czas temu kobieta ostrzegła przed przygotowaniem ogórków w plastikowych butelkach. Taka metoda stała się modna ze względu na rozpowszechnienie jej w mediach społecznościowych. Okazuje się, że ten sposób na kiszonki ma szkodliwe działania, a ich wpływ na nasz organizm jest niekorzystny.
"Nie kiście w plastikowych butelkach, ani woreczkach strunowych! To nie są produkty do tego przeznaczone, a badania pokazują, że takie zachowania zwiększają ilość substancji uwalnianych z tworzywa do naszej żywności" - zaczęła swój wpis Panek.
Jak poprawnie kisić ogórki?
Według Sylwii Panek, podczas kiszenia ogórków najlepiej sięgnąć po sprawdzone przez nasze babcie, szklane pojemniki z niezardzewiałymi, metalowymi pokrywkami. Ogórki kiszone można przygotować także w kamionkowych garnkach oraz ceramicznych pojemnikach. Unikajmy plastikowych wieczek, które nie nadają się do wyparzenia, co może prowadzić do zepsucia się kiszonek.
Pamiętaj też, że wybór naczynia to pierwszy krok do stworzenia domowych ogórków kiszonych. Ważne jest także wybranie odpowiednich warzyw – im mniejsze, tym lepiej, gdyż szybciej się ukiszą i zachowają jędrność. Po zakupie należy je dokładnie umyć i zanurzyć w zimnej wodzie na minimum godzinę, aby nabrały chrupkości.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.