Gruszka - kalorie i wartości odżywcze. Przepisy na dania z gruszki
Gruszka to znany i lubiany w Europie owoc. Poza tym, że jest smaczna, jest również bardzo zdrowa. Jakie witaminy i składniki mineralne zawierają gruszki? Jak wpływają na zdrowie? Ile kalorii ma gruszka? Odpowiadamy na te pytania i prezentujemy przepisy na desery, przekąski i dania z gruszką.
Właściwości i wartości odżywcze gruszki
Gruszka do naszego kontynentu przybyła ze starożytnej Persji. Surowa gruszka dostarcza niezbędnych witamin, w tym witamin A, C, B1, B2, B3 oraz B6, a także wielu składników mineralnych. Zalicza się do nich między innymi wapń, żelazo, magnez, fosfor czy sód. Ten owoc cechuje się też wysoką zawartością błonnika.
Gruszki stosuje się podczas przeziębień, robi się z nich konfitury oraz wykorzystuje w trakcie diety. Atutem owocu jest również jego wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Warto także zauważyć, że gruszki możemy jeść przez cały rok, ponieważ niemal zawsze są dostępne w sklepach i supermarketach.
Gruszka – kalorie
Gruszki nie są kalorycznymi owocami. Jedna gruszka ma średnio 50-60 kalorii. To niewiele więcej od jabłka. Aby spalić jedną gruszkę, wystarczy biegać lub grać w tenisa przez około osiem minut. Ten, kto je gruszki, nie musi aż tak przejmować się ich kalorycznością. Biorąc pod uwagę zawarte w nich witaminy i minerały, gruszki moglibyśmy jeść bezkarnie. Jednak jak każdy inny produkt, tak i gruszki powinny być spożywane z umiarem.
Gruszka a dieta
Gruszki można wykorzystać podczas diety odchudzającej. Ponadto indeks glikemiczny gruszek jest bardzo niski. Ze względu na swój smak mogą zastąpić batony lub inne słodycze, na które mamy ochotę w trakcie diety.
Gruszkę możemy łączyć z wieloma produktami, niekoniecznie tak samo słodkimi. Owoc sprawdzi się na przykład jako dodatek do sałatki. Jak każdy produkt, tak i gruszki powinny być stosowane z umiarem.
Gruszka z chlebem Graham i serem pleśniowym
Składniki:
- mała kromka chleba Graham,
- pół gruszki,
- plaster sera pleśniowego,
- opcjonalnie jedna łyżeczka drobno posiekanych migdałów.
Sposób przygotowania:
Kromkę opiec korzystając z tostera lub piekarnika. Połowę gruszki oczyścić z gniazd nasiennych, owinąć w folię, grillować. Na podgrzanym chlebie położyć plaster sera oraz gruszkę. Do smaku można posypać danie migdałami. Danie z gruszką ma około 250 kalorii.
Kanapka z gruszką na słodko
Składniki:
- mała kromka chleba Graham,
- 1 średniej wielkości gruszka,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Kromkę opiec w tosterze, piekarniku lub na grillu. Gruszkę przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Następnie ułożyć na chlebie i polać miodem. Kanapka z gruszką ma około 140 kalorii.
Koktajl gruszkowy – kalorie
Składniki:
- 1 średniej wielkości gruszka,
- szklanka jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Gruszkę należy przekroić i usunąć z niej gniazdo nasienne. Następnie zblendować razem z jogurtem naturalnym. Koktajl gruszkowy zawiera około 200 kalorii.
Gruszka na ciepło – kalorie
Składniki:
- 1 średniej wielkości gruszka,
- 2 orzechy włoskie,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka posiekanych migdałów,
- 1 łyżeczka rodzynek,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Wydrąż z gruszki gniazdo. Następnie wypełnij ją posiekanymi orzechami, migdałami i rodzynkami, a także miodem. Dopraw cynamonem. Piecz gruszkę w 180°C przez około 20 minut. To danie zawiera około 170 kalorii.
Zobacz też inne przepisy z gruszką:
- Pyszne i zdrowe gruszki w prostych przepisach
- Jabłka i gruszki na gorąco. Przepisy na obiad, deser i przekąski
- Wieprzowina w kremowym sosie z gruszkami
- Gruszka z serem pleśniowym
- Racuchy z gruszką
- Ciasto z gruszkami
- Czarno-białe ciasto z gruszkami
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Tarta tatin z gruszkami