Herbaciana kiszonka
W Polsce niemal wszyscy uwielbiamy kiszoną kapustę i ogórki, Szwedzi zajadają się kiszonym śledziem. Z kolei Rosjanie bardzo chętnie kiszą chrzan i czosnek. Ale o kiszonej herbacie, w tej części świata, mało kto słyszał. Tymczasem cieszy się ona bardzo dużą popularnością w kuchni orientalnej. Doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąską, przystawka do mięsa i ryb oraz składnik wielu sałatek.
07.02.2011 | aktual.: 07.02.2011 22:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W Polsce niemal wszyscy uwielbiamy kiszoną kapustę i ogórki, Szwedzi zajadają się kiszonym śledziem. Z kolei Rosjanie bardzo chętnie kiszą chrzan i czosnek. Ale o kiszonej herbacie, w tej części świata, mało kto słyszał. Tymczasem cieszy się ona bardzo dużą popularnością w kuchni orientalnej. Doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąską, przystawka do mięsa i ryb oraz składnik wielu sałatek. Niedoceniana w Europie
Herbata znana jest w całej Europie przede wszystkim jako napój, tymczasem w postaci kiszonej jest ona składnikiem wielu orientalnych potraw. Stosunek do kiszonej herbaty najlepiej oddaje przysłowie: ''Ze wszystkich owoców najlepsze jest mango, z mięsa wieprzowina, a z liści – laphet''.(po birmańsku laphet oznacza kiszoną herbatę)
Jak powstaje kiszona herbata?
Herbatę przeznaczoną do kiszenia zbiera się zazwyczaj w kwietniu i w maju, zbiory trwają aż do końca października.
Do kiszenia nadają się liście grube i mięsiste. Układa się je w bambusowych skrzyniach i mocno ugniata. Skrzynki zanurzane są na siedem minut w bardzo gorącej wodzie. Potem na 10 minut liście rozkładane są na matach, następnie wkłada się je do silosów, przyciska wyparzonymi kamieniami i szczelnie okrywa. Czas kiszenia zależy od regionu i zwyczaju: w Chinach trwa to do roku, w Tajlandii i Birmie od dwóch tygodni do sześciu miesięcy. Do kiszenia stosuje się w zależności od regionu sól (na północy Chin), sól i cukier (południe Chin), w Birmie jest to dziki chrzan.
POLECAMY: PACHNĄCA ZIELONĄ HERBATĄ
Składnik sałatek
Kiszona herbata dobrze komponuje się z krewetkami, dlatego powinna zainteresować miłośników owoców morza.* Lahpet ohk* to popularne w Birmie danie składające się z kiszonej herbaty, smażonego czosnku, groszku, orzechów arachidowych, smażonych krewetek i posiekanego imbiru.
Inna potrawa to Lahpet thohk. Jest to sałatka ze świeżymi pomidorami, czosnkiem, zielonym chilli, czasem kapustą, olejem z orzeszków ziemnych i z sokiem z limonki.
Zayan lahpet to kiszonka składająca się z grubych liści i młodych liści. Dodaje się do nich owoc karamboli.
Kiszoną herbatę je się również przed głównymi posiłkami i podaje z rozmaitymi daniami mięsnymi i rybnymi.
Nie tylko przekąska
Kiszona herbata jest nie tylko przekąską i dodatkiem do potraw. Korzystnie wpływa na układ trawienny. Pomaga pozbyć się uczucia zmęczenia, dlatego jest popularna wśród birmańskich studentów uczących się do egzaminów.
Nie jest ona zbyt znana i powszechnie dostępna w Europie, ale można ją nabyć w sklepach internetowych z orientalnymi produktami spożywczymi. Można dostać tam herbatę w postaci naturalnej, a także słodko-kwaśną, z przyprawami i imbirem.
(sp/ma)
POLECAMY: PACHNĄCA ZIELONĄ HERBATĄ