GotowaniePrzepisyHigh life nie dla ubogich

High life nie dla ubogich

Przedstawiamy propozycje dla smakoszy, którzy są gotowi sięgnąć naprawdę głęboko do kieszeni, by na ich talerzu wylądowała potrawa niepowtarzalna.

High life nie dla ubogich
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Przedstawiamy propozycje dla smakoszy, którzy są gotowi sięgnąć naprawdę głęboko do kieszeni, by na ich talerzu wylądowała potrawa niepowtarzalna.

O pizzy można powiedzieć wiele, ale że jest potrawą ekskluzywną? Raczej nie. Do tej pory pizza faktycznie pasowała bardziej do konkursu szybkiego jedzenia niż na salony, ale niedawno powstała Pizza Royale 007 – danie, które w pełni zasługuje na miano wykwintnego. A to za sprawą jej wyjątkowych składników, dzięki którym cena pizzy osiągnęła niebotyczną wysokość. Tak niebotyczną, że wypiek okazał się najdroższą pizzą na świecie.

Rozmiarem pizza nie odbiega od przeciętnej, za to wśród jej składników znajdziemy homara marynowanego w koniaku, kawior w szampanie, wędzonego szkockiego łososia, plastry dziczyzny i wiele innych równie unikalnych. Ale ukoronowanie pizzy to jadalne płatki z dwudziestoczterokaratowego złota. Twórca tego cuda, włoski prawnik i koneser potraw Maurizio Morelli, sprzedał pizzę na internetowej aukcji za 4200 dolarów(11,5 tys. zł).

Na wynos przez Atlantyk

Zazwyczaj ceny w barach serwujących dania na wynos nie są wysokie. Chyba że zamawiamy danie z dowozem przez… Atlantyk. To właśnie uczynił potentat hip-hopowy Kanye West. Kiedy przebywał w Nowym Jorku, nie zadowolił się menu jednej z tysięcy restauracji etnicznych Manhattanu. Zamówił danie na wynos z lokalu w Walii – British Raj z kuchnią indyjską. Zamówienie zostało zrealizowane, i to w jaki sposób! O właściwe przyrządzenie posiłku zadbał sam szef restauracji, który następnie wraz z daniem wsiadł do samolotu, by przez całą drogę z Wielkiej Brytanii do Nowego Jorku nadzorować utrzymanie właściwej temperatury zamówienia. Klient zapłacił 3900 dolarów (ponad 10 tys. zł). Posiłek obejmował rybę z warzywami i chlebki chapatti. Zjedzony na miejscu kosztowałby 40 dolarów.

Dla wszystkich, którzy chcą wydać dużo na wykwintny posiłek, przedstawiamy listę najdroższych restauracji świata. Ale uwaga – cena obiadu w tych lokalach może przekroczyć miesięczną pensję. Oto najdroższe restauracje według „Forbes’a”: Najdroższą z najdroższych okazała się Aragawa w Tokio – na obiad dla jednej osoby wydamy tu średnio 1022 zł.

ZOBACZ TEŻ:

SUKCES I PRESTIŻ W KROPLI KONIAKU Na drugim miejscu znalazła się paryska Alain Ducasse au Plaza Athénée, gdzie jedna osoba zje za 642 zł. W kolejnej w rankingu, Gordon Ramsay w Londynie, zostawimy 508 zł, a w Acquarello w Monachium już „tylko” 347 zł. Bardzo głodnym, którzy zjedliby dużo, tych lokali nie polecamy.

Najdroższa wódka świata

Wódka Diva wytwarzana w Szkocji zdetronizowała najdroższe dotychczas wódki: francuską Jean-Marc XO i – uwaga – nawet rosyjską Stolichnaya Elit (ceny obu wahają się w granicach 170 zł za 750 ml). Potrójnie destylowana Diva jest poddawana unikalnemu procesowi filtracji przez węgiel z nordyckiej brzozy, a następnie – nie wiadomo czemu – przez piasek z pokruszonych diamentów i innych kosztowności. Ale na tym nie koniec, również na produkcję butelki Divy nie szczędzi się diamentów. W zależności od ich liczby na butelce, trunek kosztuje od 200 zł do kilku tysięcy.

Piwo Utopias warzone przez firmę Samuel Adams bije dwa rekordy za jednym zamachem – nie dość, że jest najdroższym piwem na świecie, to jeszcze jest najmocniejsze. Za 100 dolarów chętni mogą nabyć butelkę złotego trunku o 25% zawartości alkoholu. Ale piwo kupić niełatwo – wyprodukowane bowiem zostało w limitowanej edycji. Złoty napój wlano do ozdobnej, wysadzanej miedzią butelki. Smak piwa jest niepowtarzalny: nuty waniliowe, dębowe i karmelowe sprawiają, że tak jak Utopias nie smakuje żadne inne piwo na świecie, a nawet ponoć żaden inny napój, który kiedykolwiek znalazł się na podniebieniu człowieka.

Cenniejszy niż złoto

Do najwykwintniejszych dań świata nie pasuje pospolita sól. Tu trzeba czegoś wyjątkowego. Na przykład szafranu. Szafran to najdroższa istniejąca przyprawa. Otrzymuje się ją z wysuszonych znamion słupka kwiatowego rośliny uprawianej już od 3 tys. lat. Aby uzyskać 1 kg przyprawy, trzeba zebrać ręcznie blisko 100 tys. takich słupków kwiatowych. Nikogo nie powinna więc dziwić cena – 1 g szafranu najlepszego gatunku kosztuje 43 zł. Za kilogram trzeba by zapłacić… 43 tys. zł.

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)