ModaIdealne sposoby na pyszną herbatę — wolisz głęboki smak czy piękne podanie?

Idealne sposoby na pyszną herbatę — wolisz głęboki smak czy piękne podanie?

Elegancki stół i imbryk z herbatą czy nowoczesny zaparzacz? Każda z tych metod daje nam intensywnie aromatyczną herbatę, którą poczęstujemy gości lub rozgrzejemy się w chłodny dzień. Idealna herbata musi być dobrze zaparzona. Dziś polecamy trzy sposoby na to, aby herbata miała lepszy, intensywniejszy smak, a podanie jej było czystą przyjemnością. Czas na herbatę!

Idealne sposoby na pyszną herbatę — wolisz głęboki smak czy piękne podanie?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

02.01.2018 | aktual.: 10.01.2018 11:04

Imbryk z podgrzewaczem — elegancja i wygoda w miłym towarzystwie

Kto chociaż raz skosztował herbaty zaparzonej starannie w dobrym imbryku, na pewno nie zadowoli się zwykłą, ekspresową herbatą. Elegancki imbryk służy do robienia intensywnego naparu, który najczęściej uzupełniamy wodą z czajnika lub w którym zaparzamy większą ilość herbaty dla jednej lub dwóch osób. Obydwa sposoby pozwalają na lepszą celebrację herbacianego rytuału.

Naszą uwagę zwróciły imbryki z zaparzaczem. Każdy z nich posiada wygodny uchwyt, ukształtowany w taki sposób, aby można było przenosić dzbanek nawet jeśli ten jest pełny gorącej wody. Spotkanie przy filiżance aromatycznej kawy lub herbaty w towarzystwie przyjaciół to czas, w którym możemy odetchnąć i nie spieszyć się. Aby spokojnie delektować się przyrządzonym naparem, z pewnością przyda się dzbanek z podgrzewaczem do herbaty, który sprawi, że ulubiona herbata czy kawa nie wystygną zbyt szybko.

Idealna chwila dla siebie – tylko z herbatą!

Zapach intensywnie pachnącej herbaty pobudzi każdego, w szczególności zimą. Jednym z patentów na stygnącą herbatę jest podstawka z podgrzewaczem. Taka opcja jest dobra, jeśli mamy daleko do kuchni i dostarczenie dodatkowej ilości herbaty wiązałoby się z dłuższą wycieczką do kuchni, albo jeśli po prostu nastawiamy się na dłuższe siedzenie. Pasjonująca książka, ciekawy serial i pełny imbryk herbaty z podgrzewaczem sprawdzi się na długie zimowe wieczory. Nawet niewielki imbryk na zioła lub herbatę jest ciut większy od dużego kubka. Jeśli więc kończąc ''dużą herbatę” na dnie kubka pozostaje nieco chłodnego już naparu, chętnie uzupełnimy go gorącą i dobrze zaparzona herbata z dzbanka.

Obraz
© Shutterstock.com

Pomysłowe zaparzacze – hit czy zbędny gadżet?

Ogromną popularnością cieszą się już od dłuższego czasu wszelkiego rodzaju i kształtu zaparzacze do herbaty. Najpopularniejsze są metalowe, plastikowe i ostatnio silikonowe zaparzacze. Najczęściej taki zaparzacz ma uchwyt, który zaczepiamy lub mocujemy do krawędzi kubka lub filiżanki, a dolna część zaparzacza jest wtedy zanurzona w gorącej wodzie. Otwierając zaparzacz, możemy napełnić go sypkim suszem, który powinien móc swobodnie pływać w środku zaparzacza. Tylko dzięki temu napar będzie intensywny i aromatyczny.

Jakie zalety ma taki zaparzacz do ziół i herbaty? Przede wszystkim intensywną, wysokojakościową herbatę możemy zaparzyć stopniowo, a nawet więcej niż raz. Dobra herbata jest znacznie mocniejsza od zwykłej herbaty ze sklepu, dlatego warto cieszyć się jej smakiem dłużej. Jeśli nie gustujemy w bardzo intensywnych naparach, możemy poprzestać na jednej minucie zaparzania. Jeśli uwielbiamy intensywnie aromatyczne herbaty i mocno pachnące ziołami herbaty zdrowotne – zostawmy zaparzacz na dłużej. Przypominamy, że optymalny czas zaparzania takich mieszanek to ok. 3 minuty. Zalety zaparzacza docenią osoby, które lubią liściaste, wysokojakościowe herbaty do długiego zaparzania, ale nie chcą oglądać w swojej filiżance pływających fusów. W niektórych mieszankach herbat po naciągnięciu listki rozwijają się do tego stopnia, że te prawie w całości wypełniają kubek lub filiżankę. Tego efektu unikniemy, stosując zaparzacz.

Obraz
© Materiał prasowy

Nowe technologie, a zaparzane herbaty...

Jeśli zależy nam na tym, aby podejść do zaparzania herbaty profesjonalnie i bardzo poważnie – sugerujemy nowoczesny zaparzacz. Jego nowoczesność nie odwołuje się jednak do kształtu czy wzornictwa, ale do nowoczesnego podejścia do tradycyjnych zaparzaczy. Zaparzacz ciśnieniowy znamy z popularnych kawiarek do postawienia na kuchenkę. Nowoczesny zaparzacz jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy i herbaty.

Tego rodzaju zaparzacze łączą w sobie zalety metody ciśnieniowej, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest proste i szybkie. Zaparzacz tego typu stosuje się głównie do kawy, ale liczne możliwości eksperymentowanie z tempem i czasem zaparzania sprawiają, że zaparzacz typu Aero Press jest coraz popularniejszym gadżetem dla fanów herbat i ziółek.

Komentarze (2)