GotowaniePrzepisyIm piękniej wygląda, tym lepiej smakuje

Im piękniej wygląda, tym lepiej smakuje

Im piękniej wygląda, tym lepiej smakuje
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
23.02.2007 13:01, aktualizacja: 27.06.2010 15:41

Mówi się, że potrawy powinny nie tylko smakować, ale i pięknie wyglądać. I sporo w tym prawdy, bo przecież zawsze siedząc przy zastawionym stole, sięgniemy po te dania, które dobrze się prezentują. A o tym, czy będą one wyglądać zachęcająco w dużej mierze zadecyduje to, w jaki sposób zostaną podane i udekorowane.

Mówi się, że potrawy powinny nie tylko smakować, ale i pięknie wyglądać. I sporo w tym prawdy, bo przecież zawsze siedząc przy zastawionym stole, sięgniemy po te dania, które dobrze się prezentują. A o tym, czy będą one wyglądać zachęcająco w dużej mierze zadecyduje to, w jaki sposób zostaną podane i udekorowane.

Kuszący wygląd potraw

Na sposób nakrycia stołu i podania potraw zwracano uwagę już w starożytnym Rzymie. Jedzenie miało być bowiem nie tylko ucztą dla podniebienia, ale również dla oka. Podobnymi zasadami kierowano się od najdawniejszych czasów na Dalekim Wschodzie. I, choć przez wieki sposoby ozdabiania bardzo się zmieniły, to jednak ludzkie reakcje i zachowania pozostały niemal takie same. I nic w tym dziwnego, bo przecież zawsze to, co ładne, wydaje się nam bardziej atrakcyjne, a w przypadku jedzenie również znacznie smaczniejsze.

Ale czym właściwie jest dekorowanie potraw? W przypadku kulinarnych mistrzów można na pewno mówić tu o sztuce. Ich eleganckie kompozycje budzą podziw i zachwyt. Często są bardzo wymyślne i skomplikowane, a czasami nawet przyćmiewają samą potrawę. My, w naszych domowych warunkach, przygotowując kolację dla rodziny czy znajomych nie musimy posuwać się aż tak daleko. A nawet nie powinniśmy, bo wciąż najważniejszym powinien być dla nas smak potraw. Czasem jednak w bardzo prosty sposób możemy ozdobić przygotowane przez nas danie, sprawiając tym, że będzie ono wyglądało elegancko i smakowicie. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z ilością ozdobnych elementów i aby każdy z nich był dość prosty, a przede wszystkim pasował zarówno kształtem jak i kolorami do danej potrawy. Najlepiej też, jeśli zdecydujemy się na ozdoby jadalne. Poza tym te, które wykonuje się z warzyw, owoców, majonezu, sosów czy musów będzie nam również najłatwiej przygotować.

Noże, nożyki i foremki

Aby wykonać fajną dekorację najważniejszy jest pomysł. Niemniej istotne są jednak również kuchenne narzędzia, które pomogą w realizacji naszej wizji. Przydadzą się więc nam na pewno wszelkie malutkie nożyki, którymi z łatwością będziemy w stanie wyciąć z warzyw i owoców różne kształty. Możemy też zaopatrzyć się w specjalne pozaginane nożyki, noże karbowane, kuchenne dłutka lub ostrza do zeskrobywania skórki z owoców czy do strugania masła.

W niemal każdym domu na pewno znajdą się różnego rodzaju foremki (także te, w których zazwyczaj pieczemy jedynie kruche ciasteczka), a także szpryca czy też rękaw cukierniczy. I choć zazwyczaj używaliśmy go tylko do ozdabiania ciast i tortów kremem lub bitą śmietaną, teraz może okazać się on również pomocny przy wyciskaniu różnych kształtów ze słonych past.

Kilka naszych propozycji

To, w jaki sposób ozdobicie wasze potrawy zależy tylko i wyłącznie od waszej pomysłowości, chęci i czasu. My możemy jedynie podpowiedzieć wam, jak zrobić kilka prostych ozdób. Może właśnie którąś z nich wykorzystacie w formie, w której my proponujemy lub nieco modyfikując na swój sposób naszą propozycję. Zacznijmy od tradycyjnych już różyczek, kwiatków i gwiazdeczek. Możemy je wykonać między innymi z pomidora, rzodkiewki czy też ogórka, odpowiednio nacinając je małym nożykiem. Bardziej delikatnym zaś wydaje się warzywny kwiatek wykonany z samej skórki. Obieramy wówczas pomidora dookoła (tak, by ściągać nie tylko cienką skórkę, ale by pozostawało na niej również trochę miąższu), a następnie otrzymaną spiralę układamy w taki sposób, by przypominała rozwiniętą różyczkę.

Z cienkich paseczków cebuli czy też selera naciowego możemy natomiast wykonać małe miotełki wiążąc kawałki warzywa z jednej strony (na przykład gałązką szczypiorku). Podobnie możemy powiązać cienkie plastry wielu innych warzyw. Możemy też zrobić kokardki i różne pętelki.

Fantazyjne propozycje

Dość ciekawe wydaje się również wykorzystanie do tworzenia ozdób arbuza lub melona. Owoce te możemy przepołowić, wydrążyć z nich środek i użyć ich jako misek czy też koszy, w których świetnie będzie się prezentowała sałatka owocowa. Możemy jednak również położyć je na półmisku przeciętą częścią do dołu, a w ich skórę wbić wykałaczki z fantazyjnie ponawlekaną na nie wędliną.

Podobnych pomysłów jest wiele, a każdy z nich tak samo dobry i ciekawy. Nie pozostaje wiec nic innego, jak popuścić wodze fantazji i organizując najbliższą kolację dla znajomych nie tylko postarać się o smakowite potrawy, ale również sprawić, by świetnie się one zaprezentowały.

Źródło artykułu:WP Kobieta