Jedz warzywa
Warzywa i owoce powinny być spożywane 5 razy dziennie, do każdego posiłku. Kobiety, których dieta obfituje w te pokarmy, są mniej narażone na wystąpienie nowotworów niż te, które spożywają warzywa i owoce sporadycznie lub w ogóle. Szczególnie ważne w profilaktyce nowotworów są warzywa krzyżowe np. brukselka, kapusta, kalafior czy brokuły, ponieważ zawierają fitoestrogeny z komponentami antyrakowymi.
Polecany również jest czosnek, który ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Czynniki przeciwnowotworowe to występujące w warzywach związki siarki, selen i flawonoidy. Właściwości antynowotworowe również przypisywane są likopenowi znajdującemu się w pomidorach. Jednak, aby był on bardziej bioprzyswajalny, powinien być poddany lekkiej obróbce termicznej. Na przyswajalność likopenu wpływają również karetonoidy występujące w warzywach, np. beta-karoten z marchwi czy luteina z zielonych warzyw liściastych.