Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Banalny sposób
W przeciągu ostatnich kilku lat coraz częściej mówi się o czosnku chińskim, który często uważany jest za gorszy od polskiego. Czy faktycznie jest się czego bać? Czym różni się czosnek chiński od czosnku polskiego? Wyjaśniamy.
Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw — na całym świecie istnieje aż 700 jego odmian. Wyróżnia się on nie tylko wyjątkowym smakiem i aromatem, ale przede wszystkim licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób używa go często w swojej kuchni. W ostatnim czasie dużo mówi się o chińskim czosnku, który według wielu źródeł, jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Czym różni się czosnek chiński od polskiego?
Czosnek polski a czosnek chiński — czym się różnią?
Importowane warzywa i owoce przechodzą długą drogę, zanim trafią na półki sklepowe. Żeby nie psuły się tak szybko, muszą być pryskane preparatami, które przedłużą ich świeżość. Pierwsza różnica pomiędzy czosnkiem polskim a chińskim dotyczy świeżości i sposobu przechowywania. Polski czosnek jest po prostu świeższy, a dzięki temu, że szybciej trafia do sprzedaży, nie musi być pryskany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo
Druga różnica dotyczy wyglądu. Wystarczy zwrócić uwagę na kolor łupinek. Czosnek chiński jest śnieżnobiały i bardzo równy, a do tego niewielki. Z kolei jego skóra jest bardzo sucha i odchodzi od osnówki przy najmniejszym potarciu. Polski czosnek, zwłaszcza wiosną i latem, ma lekko różowe czy wręcz fioletowe zabarwienie. Skórka jest mięsista i jednocześnie, lekko śliska.
Czosnek chiński a czosnek polski — największą różnicę odczujesz w smaku
Wygląd to nie wszystko. Różnica pomiędzy czosnkiem polskim a czosnkiem chińskim najbardziej odczuwalna jest w smaku. Czosnek polski jest ostry i bardzo aromatyczny. Już jeden ząbek nadaje mocny smak potrawie. Z kolei czosnek chiński jest łagodny, a wręcz nieco słodki.
Część osób zauważa też różnicę w przechowywaniu czosnku. Czosnek chiński szybko pleśnieje, a do tego, nie kiełkuje. Z kolei czosnek polski po pewnym czasie może zacząć kiełkować, przechowywany w wilgotnym miejscy wypuści charakterystyczny szczypiorek. Czosnek chiński najczęściej sprzedawany jest w dużych supermarketach, z kolei czosnek polski sprzedawany jest na straganach i w lokalnych warzywniakach. Warto mieć to na uwadze w trakcie zakupów.
Czytaj także: Czosnek uratuje storczyki. Będą uginać się od kwiatów
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl