Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie?
Pączek na śniadanie? Brzmi kusząco. A czy pamiętasz o pustych kaloriach? Zastanów się, jak wygląda twój pierwszy posiłek. Wstajesz rano i sięgasz po to, co masz w lodówce? Jesz w pośpiechu, a może wychodzisz bez śniadania? Poznaj łatwe i zdrowe przepisy na śniadanie. Jak dobrze rozpocząć dzień?
12.06.2015 | aktual.: 13.06.2015 08:03
Pączek na śniadanie? Brzmi kusząco. A czy pamiętasz o pustych kaloriach? Zastanów się, jak wygląda twój pierwszy posiłek. Wstajesz rano i sięgasz po to, co masz w lodówce? Jesz w pośpiechu, a może wychodzisz bez jedzenia? Poznaj łatwe i zdrowe przepisy na śniadanie. Jak dobrze rozpocząć dzień?
Niektórzy celowo nic nie jedzą, drudzy – nie mają na nie czasu, a jeszcze inni nie przywiązują do niego uwagi. Ale takie rozwiązanie może być na dłuższą metę bardzo szkodliwe, bo śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że osoby regularnie je pomijające miały o 21 proc. wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Nie jadłaś nic od kolacji? Pamiętasz, ile godzin minęło już od ostatniego posiłku? Twój metabolizm potrzebuje ożywienia. Dietetycy przekonują, że śniadanie jest jak paliwo i nasz organizm będzie pracował o wiele sprawniej, jeśli rano szybko coś zjemy. Czas działa na naszą niekorzyść. Im dłużej zwlekamy, tym bardziej jesteśmy głodni, a stąd już krótka droga do przejadania się i sięgania po niezdrowe przekąski.
Nie ulega wątpliwości, że kiedy spieszymy się do pracy, łatwiej i wygodniej jest napić się kawy z cukrem i zjeść słodką bułeczkę. Ale kto powiedział, że śniadanie musi być pracochłonne i skomplikowane? Wystarczy postępować zgodnie z prostą regułą charakterystyczną dla zdrowej i zbilansowanej diety: węglowodany, błonnik, zdrowe tłuszcze i chude białko.
Co jeszcze powinno zawierać zdrowe śniadanie? Oto trzy wybrane posiłki, których przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu.
Owsianka z migdałami na śniadanie to świetny start. Przygotuj 2 szklanki mleka, 100 g płatków owsianych, 2 łyżki mielonych migdałów, łyżkę cukru i rodzynki. Następnie zagotuj mleko, dodaj płatki i migdały. Kiedy się zagotują, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut. Pod koniec tej czynności dodaj cukier. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, żeby owsianka nie przypaliła się. Udekoruj migdałami i rodzynkami.
Dietetyczna jajecznica to kolejna propozycja na pożywne śniadanie. Jest zdrowa, lekka i puszysta. Nie zawiera tłuszczu, dlatego z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby pragnące zgubić dodatkowe kilogramy. Przygotuj 2 jajka, 2 łyżki mleka, szczypiorek, sól i pieprz. Jak ją wykonać? Roztrzepujemy jaja ze szczyptą soli i pieprzu. Następnie na patelni zagotowujemy mleko i dodajemy jajka. Jajecznicę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy także urozmaicić ją pomidorami lub szpinakiem.
Trzecią propozycją jest niskotłuszczowy jogurt. Możesz spożywać go z ziarnami zbóż, orzechami, migdałami, rodzynkami lub owocami. Dowolność jest wskazana. Pamiętaj, że nie tylko to, co jesz jest kluczowe, ale znaczenie ma również wielkość spożywanych porcji. Eksperci przekonują, że wielkość porcji jest niezwykle ważna. Jeśli potrawy są zbyt duże, dostarczasz więcej kalorii. Warto zatem zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Tekst na podstawie youbeauty.com