Blisko ludziJak przechowywać wędlinę w lodówce? Ten trik sprawi, że będzie świeża dłużej

Jak przechowywać wędlinę w lodówce? Ten trik sprawi, że będzie świeża dłużej

Wędliny w foliowych woreczkach, przyniesione ze sklepu, od razu wkładasz do lodówki? Okazuje się, że to spory błąd. Plastikowe opakowanie wcale nie jest dla nich dobre. Poniżej podpowiadamy jak przechowywać wędliny, aby dłużej były dobre i zdatne do spożycia.

Jak przechowywać wędlinę w lodówce?
Jak przechowywać wędlinę w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.07.2021 10:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy kupujesz wędlinę, najczęściej jest ona pakowana w plastikowe foliówki lub folię spożywczą. W takich opakowaniach najczęściej wkładamy ją również do lodówki.

Okazuje się jednak, że nie są to odpowiednie warunki do przechowywania wędlin. Zarówno plastikowy woreczek, jak i folia spożywcza nie przepuszczają powietrza, co w efekcie powoduje, że wędlina szybciej się psuje.

Nie jest to również rozwiązanie ekologiczne.

Jak zatem przechowywać wędlinę?

- Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka - czytamy w poradniku Jana Kuronia dla Federacji Polskich Banków Żywności. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika z dobrej jakości plastiku lub szkła np. słoika, które przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby wędlinie zapewnić dostęp powietrza.

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego wędlinami?

Jeśli wędlina leży w lodówce zbyt długo, najpewniej kupujesz za dużo. W takich sytuacjach, aby uniknąć psucia się wędlin i konieczności ich wyrzucania, najlepiej kupować mniej.

Wybierając wędlinę, najlepiej kupuj taką w kawałku. Nie w plasterkach. Wędliny krojone zdecydowanie szybciej się psują.

Musisz pamiętać również, że im bardziej przetworzona wędlina, tym szybciej się zepsuje. Dlatego pasztety, salcesony czy kaszanki powinny być zjedzone w ciągu dwóch-trzech dni od zakupu. Z kolei wędliny wędzone i suszone mogą leżeć w lodówce dłużej. Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, wytrzymają w lodówce nawet trzy tygodnie.

Pamiętaj jednak, aby nigdy nie jeść wędliny, co do której nie masz pewności, że jest świeża. Każdą wędlinę, która jest śliska lub ma nieprzyjemny zapach, należy bezapelacyjnie wyrzucić.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Komentarze (2)