Największy błąd przy pieczeniu. To dlatego sernik nie wyrasta

Sernik to niekwestionowany król świątecznych stołów. Klasyczny czy nowoczesny – jego smak zna każdy. Jak jednak sprawić, by zawsze wychodził idealnie? Eksperci zdradzają, czego unikać, a na co zwrócić szczególną uwagę.

Sposoby na najlepszy sernikSposoby na najlepszy sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Sernik to jedno z najstarszych i najbardziej lubianych ciast na świecie. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niego polskie święta i rodzinne uroczystości. To deser, którego podstawą jest masa serowa – zazwyczaj na bazie twarogu, choć w innych krajach wykorzystuje się także serek śmietankowy. Sernik może być pieczony lub na zimno, z dodatkami lub w wersji klasycznej.

Poznaj klucz do sukcesu

Choć istnieje wiele wariantów sernika – od gładkiego nowojorskiego, przez kremowy baskijski, po tradycyjny krakowski – podstawą każdego z nich są te same składniki: dobrej jakości twaróg, jajka i cukier. Cukiernicy zgodnie podkreślają, że najważniejsze jest, by składniki miały temperaturę pokojową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gwiazdy bawią się na otwarciu śródziemnomorskiej restauracji w stolicy: Dębska, Linda i Więdłocha

Dzięki temu masa będzie jednolita, a wypiek nie popęka w trakcie pieczenia. Równie istotna jest kontrola temperatury w piekarniku – najlepiej rozpocząć pieczenie w 180°C, a po 15 minutach zmniejszyć do 140°C, co zapewni ciastu odpowiednią strukturę i zapobiegnie pęknięciom.

Sekrety idealnej konsystencji

Częstym błędem jest także przedłużanie pieczenia, gdy środek wydaje się nieścięty. – To w rzeczywistości dobry znak – mówią eksperci. Zamiast dopiekać, warto zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić je w lodówce. Taka metoda gwarantuje idealną, aksamitną konsystencję.

W tym roku cukiernicy szczególnie polecają sernik nowojorski – równy i kremowy oraz baskijski – z przypieczoną skórką i miękkim, aksamitnym wnętrzem. Dla wielbicieli klasyki niezmiennie poleca się wypiek w stylu krakowskim – sycący, puszysty i o intensywnym smaku twarogu.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Długo nie wiedzieli, czy chcą być razem. "Efekt kuli śnieżnej"
Długo nie wiedzieli, czy chcą być razem. "Efekt kuli śnieżnej"
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"
Masz takie ślady po skarpetkach? Flebolog stawia sprawę jasno
Masz takie ślady po skarpetkach? Flebolog stawia sprawę jasno
"Żałuję" znała cała Polska. Potem Flinta zniknęła na lata
"Żałuję" znała cała Polska. Potem Flinta zniknęła na lata
Ciągle śpisz na lewym boku? Eksperci odkryli skutek uboczny
Ciągle śpisz na lewym boku? Eksperci odkryli skutek uboczny
Rosjanka weszła do Auchan w Polsce. "Pierwszy raz w życiu widziałam"
Rosjanka weszła do Auchan w Polsce. "Pierwszy raz w życiu widziałam"
Rozwiedli się w atmosferze skandalu. Aktorka przemówiła rok później
Rozwiedli się w atmosferze skandalu. Aktorka przemówiła rok później
Kobiety szaleją za waniliowym manicure. Klasa sama w sobie
Kobiety szaleją za waniliowym manicure. Klasa sama w sobie
Wsuń pod maskę auta. Dla kun nie ma gorszego zapachu
Wsuń pod maskę auta. Dla kun nie ma gorszego zapachu
Mówi wprost o walce z alkoholizmem. "To jest proces, męka, żałoba"
Mówi wprost o walce z alkoholizmem. "To jest proces, męka, żałoba"