Jak własnoręcznie zrobić mydło w domu? Skuteczny przepis na ekologiczny kosmetyk
Naturalne mydło domowej roboty jest idealnym przykładem na najlepszy możliwy ekologiczny kosmetyk. Choć jego przygotowanie nie jest skomplikowane, to niestety może być pracochłonne, ale w dobie domowej kwarantanny warto stworzyć coś kreatywnego. Jeżeli zależy ci na zminimalizowaniu ryzyka alergii, koniecznie sprawdź przepis na własnoręcznie zrobione mydło w domu.
30.03.2020 | aktual.: 30.03.2020 13:43
Mydło jest obowiązkowym kosmetykiem używanym do codziennej higieny rąk. Na pewno nie wyobrażasz sobie, że może go zabraknąć, zwłaszcza teraz, gdy wiele osób masowo wykupuje podstawowe środki higieniczne. Chcąc spróbować ekologicznej metody pozyskania domowego mydła, koniecznie zapoznaj się z poniższymi wskazówkami.
Jak zrobić mydło w domu – potrzebne składniki
Nie ma nic lepszego od naturalnego mydła do rąk, w końcu nie spowoduje podrażnień ani nie uczuli. Jeśli chcesz przygotować własnoręcznie mydło w domu, potrzebujesz:
- 200 g oliwy z oliwek;
- 150 g rafinowanego oleju kokosowego;
- 50 g nierafinowanego masła shea;
- 50 g masła kakaowego;
- 50 g oleju rycynowego;
- 190 g wody destylowanej albo demineralizowanej;
- 70 g wodorotlenku sodu (czystego).
Konieczne narzędzia:
- garnek ze stali nierdzewnej;
- szklany słoik;
- blender albo trzepaczka do jajek;
- forma na mydło (może być na muffiny);
- mała miseczka;
- termometr kuchenny;
- waga kuchenna;
- rękawice i okulary ochronne;
- folia spożywcza;
- papier do pieczenia;
- koc;
- pudełko po butach;
- ocet albo kwas cytrynowy;
- papierek lakmusowy.
Wszystkie składniki konieczne do przygotowania mydła domowego możesz kupić przez internet, bez zbędnego wychodzenia z domu. Większość przyrządów na pewno masz w swojej kuchni, ale termometr i waga są niezbędne do zrobienia własnoręcznych mydeł.
Jak zrobić mydło w domu – instruktaż krok po kroku
- Na wadze kuchennej postaw szklane naczynie, po czym odmierz wodę, a następnie NaOH (zawsze w tej kolejności) – do słoika najpierw wlej odmierzoną wodę, po czym dodaj odmierzony wodorotlenek sodu.
- Roztwór zacznie robić się gorący, więc dla pewności odłóż go w bezpieczne miejsce do ostygnięcia.
- Następnie dokładnie odmierzaj oleje do miseczki, po czym stop w kąpieli wodnej. Regularnie sprawdzaj ich temperaturę oraz temperaturę ługu. Jeśli obie mikstury osiągnęły temperaturę pomiędzy 28 a 45 stopni, wówczas możesz je połączyć. W przeciwnym razie schładzaj je w naczyniu z zimną wodą.
- Gdy obie substancje wystygną, do garnka wlej oleje, a następnie dodaj przygotowany ług i dokładnie wymieszaj. Najlepiej blenderem, ponieważ szybciej uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Mieszaj do osiągnięcia budyniowatej masy – w tym celu możesz kilkukrotnie podgrzewać substancję na gazie. Gdyby kuchenka się zabrudziła, przetrzyj te miejsca ściereczką z octem.
- Wlej masę do pojemnika na muffiny. Następnie włóż pojemnik do pudełka po butach, owiń je folią, zamknij wieczko oraz przykryj kocem. Odstaw tak przygotowany pojemnik na 48 godzin.
- Po tym czasie wyjmij foremkę z pudełka, a mydełka przełóż ostrożnie na papier do pieczenia. Następnie nakryj mydła drugim arkuszem papieru i schowaj w szczelnie zamkniętym pudełku na 8 tygodni.
- Tyle czasu zajmuje leżakowanie mydła, aby osiągnęło 7-8 pH.
- Formę na muffiny zalej octem albo roztworem kwasu cytrynowego.
- Po 8 tygodniach sprawdź pH mydeł za pomocą papierka lakmusowego. Jeśli wszystko się zgadza, możesz już używać kosmetyku, a jeśli nie – odczekaj kilka dni.
- Biały osad na mydłach zetrzyj papierem ściernym – wynik leżakowania (drażni skórę) .
Twoje domowe i własnoręczne mydła są gotowe. Choć proces przygotowania oraz leżakowanie są czasochłonne, to jednak warto wykazać się kreatywnością i stworzyć naturalne kosmetyki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl