Jak wyczyścić grzejnik panelowy?
Istnieje kilka miejsc w domu każdej z nas, o których sprzątaniu zapominamy lub przypominamy sobie o nich raz na jakiś czas. Wśród nich zdecydowany prym wiodą kaloryfery, o których sprzątaniu zazwyczaj przypominamy przed sezonem grzewczym. Nie jest to zbyt dobra praktyka, ponieważ grzejniki gromadzą wiele kurzu. Dobór metody czyszczenia kaloryferów uzależniony jest głównie od ich typu.
01.06.2018 | aktual.: 12.06.2018 14:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak często należy czyścić grzejnik?
Bez względu na typ kaloryfera i rodzaj ogrzewania należy czyścić go co najmniej dwa razy do roku — przed rozpoczęciem sezonu grzewczego i zaraz po jego zakończeniu. Zasada ta dotyczy czyszczenia grzejnika wewnątrz. Z zewnątrz należy czyścić go raz, a nawet jeśli jest to konieczne — dwa razy w tygodniu. Zaniechanie usuwania brudu i kurzu z kaloryfera może skutkować tym, że po uruchomieniu ogrzewania w całym mieszkaniu lub domu, będzie unosił się, niezbyt przyjemny dla nosa, zapach palonego brudu. Nieco inaczej sprawa się ma w przypadku osób uczulonych na roztocza — wówczas należy czyścić kaloryfer wewnątrz co najmniej raz w miesiącu.
Ściąganie osłon z grzejnika panelowego
Czyszczenie grzejnika panelowego wymaga ściągnięcia z niego osłon bocznych i górnej kratki (tzw. grilla). Wbrew pozorom nie jest to zbyt skomplikowane zadanie i poradzi sobie z nim każda kobieta. W niektórych przypadkach demontaż grzejników panelowych nie wymaga nawet użycia specjalistycznych narzędzi — wystarczy wywrzeć nacisk w odpowiednich miejscach i delikatnie podważyć. Przy zdejmowaniu osłon bocznych należy je najpierw przesunąć do góry. Niekiedy osłona i grill grzejników panelowych dodatkowo przymocowane są śrubami — wówczas wystarczy użyć odpowiedniego śrubokrętu. Co istotne, montowanie poszczególnych elementów grzejnika panelowego jest tak samo proste, jak ich demontowanie.
Czyszczenie grzejnika panelowego — dobór środków
Po zdjęciu osłon bocznych i grilla czyszczenie grzejnika panelowego nie jest zbyt skomplikowanym zadaniem. Należy pamiętać jednak o odpowiednim doborze środków — w przeciwnym razie można uszkodzić warstwę antykorozyjną kaloryfera, która zapobiega niszczeniu powłoki metalu. Z tego powodu do czyszczenia grzejników panelowych nie należy używać silnych detergentów (m.in. na bazie alkoholu), a także druciaków i innych tego typu akcesoriów.
Środki i narzędzia do utrzymania czystości w kuchni i całym mieszkaniu znajdziesz teraz na WP radarOkazji.
Do* czyszczenia grzejnika panelowego* z powodzeniem można użyć specjalnych szczotek do kaloryferów, które odznaczają się płaską powierzchnią z mikrowłókien, które dobrze radzą sobie z usuwaniem kurzu. Ponadto tego typu szczotki wykazują właściwości antyseptyczne — przyciągają kurz i zapobiegają jego rozprzestrzenianiu się. Jeśli nie chcemy kupować specjalnej szczotki do czyszczenia kaloryferów (jej koszt to ok. kilkanaście zł) równie dobrze możemy użyć szczotki do czyszczenia butelek.
Po usunięciu kurzu z grzejnika panelowego warto przetrzeć go na mokro — w tym celu można wykorzystać ściereczkę bawełnianą i zwykły płyn do mycia naczyń, który stosunkowo dobrze radzi sobie z usuwaniem zabrudzeń.