Jak zepsuć świąteczne danie przez jeden błąd? Nigdy tego nie rób
Święta Bożego Narodzenia to okres intensywnych przygotowań. W kuchni można spędzić całe dnie, jeśli chce się zdążyć ze wszystkimi wigilijnymi potrawami. Do jednych z najprostszych i najpopularniejszych dań należy sałatka jarzynowa. Można ją jednak bardzo łatwo zepsuć. Wystarczy dodać jeden nieodpowiednio przygotowany składnik.
Jak przygotować idealną sałatkę jarzynową?
Sałatka jarzynowa pojawia się na polskich stołach nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest nieodłącznym elementem Wielkanocy, ale także wielu rodzinnych imprez. Klasyczna sałatka jarzynowa często powstaje po tym, jak włoszczyzna zostanie wykorzystana do przygotowania bulionu. Ugotowane warzywa łatwo pokroić w drobną kostkę i dodać kilka składników.
Z dodatkiem majonezu, jajka i jabłka będzie idealna. Warto pamiętać, by dodać nieco soli i pieprzu. Jakie warzywa mogą trafić do sałatki? Marchewka, pietruszka, seler czy groszek. Trzeba pamiętać także o ogórku kiszonym lub konserwowym. Często pojawią się również ziemniaki. Składniki zależą przede wszystkim od upodobań domowników czy gości. Można je dowolnie zmieniać. Warto jednak pamiętać o tym, czego unikać, bo choć sałatka jarzynowa jest bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu daniem, można łatwo ją popsuć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czego nie robić, przygotowując sałatkę jarzynową?
Niektórzy dodają do swojej sałatki jarzynowej cebulę. Warto jednak pamiętać, aby nie była surowa. Dlaczego? Cebula ma ostry smak i zapach, przez co sałatka nabierze nieprzyjemnego aromatu, a dodatkowo może nie smakować tak dobrze. Warzywo potrafi przez swój mocny smak zdominować sałatkę, dlatego przed dodaniem cebuli koniecznie sparz ją wcześniej, by uniknąć tego błędu.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!