Rosół to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce, które często gości na niedzielnym stole. Każda gospodyni ma swoje sekrety, które nadają zupie wyjątkowy smak, jak dodatek octu, imbiru czy rozmarynu. Warto jednak zwrócić uwagę na to, co dokładnie trafia do garnka. Niektóre części mięsa mogą sprawić, że wywar stanie się bezużyteczny.
Właściwości zdrowotne rosołu
Rosół jest znany głównie ze swoich zdrowotnych właściwości. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy. Pomaga również w odkrztuszaniu i łagodzi ból gardła. Wywar zawiera aminokwasy, które są niezbędne do odbudowy układu odpornościowego, a także witaminy i minerały: potas, fosfor, wapń i magnez.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"
Warto jednak pamiętać, że długie gotowanie niszczy witaminę C. Dlatego też natkę pietruszki, bogatą w tę witaminę, warto dodać tuż przed podaniem.
Jakie mięso wybrać?
Tradycyjnie rosół gotuje się na mięsie z kurczaka, kaczki, wołowiny lub indyka, dodając warzywa i przyprawy. Aby uzyskać głębszy smak, warto dodać mięso z kością. Jednak nieodpowiedni dobór mięsa może zepsuć cały wywar. Jak czytamy w serwisie abczdrowie, zaleca się unikanie głowy, ogona i podrobów, które mogą zawierać pasożyty oraz sprawić, że wywar nie będzie klarowny.
Na częsty błąd popełniany przez Polaków zwróciła uwagę także Magda Gessler. W rozmowie z Wirtualną Polską zauważyła, że większość osób wybiera kurę, która zdecydowanie nie nadaje się do rosołu.
- Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - stwierdziła.
Choć mięso z kury jest popularne, Gessler zasugerowała, że lepszym wyborem będzie wołowina lub kaczka. Według niej, mięso z kury może też wpływać na jakość wywaru.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.