Nie wrzucaj do rosołu. Mogą zawierać pasożyty

Nie każdy wie, że nieodpowiednie składniki w rosole mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Przygotowując mięso do wywaru, należy pozbyć się niektórych części. Mogą być one siedliskiem pasożytów.

Nieodpowiednie składniki w rosole mogą zaszkodzić zdrowiuNieodpowiednie składniki w rosole mogą zaszkodzić zdrowiu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Lewandowska

Rosół to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce, które często gości na niedzielnym stole. Każda gospodyni ma swoje sekrety, które nadają zupie wyjątkowy smak, jak dodatek octu, imbiru czy rozmarynu. Warto jednak zwrócić uwagę na to, co dokładnie trafia do garnka. Niektóre części mięsa mogą sprawić, że wywar stanie się bezużyteczny.

Właściwości zdrowotne rosołu

Rosół jest znany głównie ze swoich zdrowotnych właściwości. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy. Pomaga również w odkrztuszaniu i łagodzi ból gardła. Wywar zawiera aminokwasy, które są niezbędne do odbudowy układu odpornościowego, a także witaminy i minerały: potas, fosfor, wapń i magnez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Warto jednak pamiętać, że długie gotowanie niszczy witaminę C. Dlatego też natkę pietruszki, bogatą w tę witaminę, warto dodać tuż przed podaniem.

Jakie mięso wybrać?

Tradycyjnie rosół gotuje się na mięsie z kurczaka, kaczki, wołowiny lub indyka, dodając warzywa i przyprawy. Aby uzyskać głębszy smak, warto dodać mięso z kością. Jednak nieodpowiedni dobór mięsa może zepsuć cały wywar. Jak czytamy w serwisie abczdrowie, zaleca się unikanie głowy, ogona i podrobów, które mogą zawierać pasożyty oraz sprawić, że wywar nie będzie klarowny.

Na częsty błąd popełniany przez Polaków zwróciła uwagę także Magda Gessler. W rozmowie z Wirtualną Polską zauważyła, że większość osób wybiera kurę, która zdecydowanie nie nadaje się do rosołu.

- Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - stwierdziła.

Choć mięso z kury jest popularne, Gessler zasugerowała, że lepszym wyborem będzie wołowina lub kaczka. Według niej, mięso z kury może też wpływać na jakość wywaru.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować