Jak zrobić gofry idealne? Mamy dla Was przepis!
Słodko i wytrwanie. Gofry to potrawa, którą można przygotować na milion sposobów. W ich tworzeniu ogranicza nas wyłącznie własna wyobraźnia. Te złociste, chrupiące gofry ucieszą wszystkich, od rozkosznych maluchów po dojrzałych fanów wytrawnej kuchni.
24.05.2018 13:55
Wiosenna fuzja smaków
Marka MPM przygotowała dwa alternatywne przepisy, które podbiją serca nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Świeże owoce, sezonowe warzywa, wartościowe składniki. Zobacz, jak można przygotować idealny gofry bez wychodzenia z domu. Wystarczy dobry przepis i gofrownica MGO-31 M od marki MPM. Zaczynajmy!
Wiosenne gofry z owocami
Ciasto (porcja dla 4 osób):
• 1/2 litra kefiru naturalnego
• 2 jajka
• 4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
• 3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
• 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 4 krople aromatu pomarańczowego
• szczypta soli
Dodatki:
• 300 g serka mascarpone
• 100 g jogurtu greckiego
• 1 laska wanilii
• 1 łyżka cukru pudru
• ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
• dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Wykonanie:
- Na dobry początek, za pomocą rózgi bądź miksera, dokładnie wymieszaj następujące składniki: kefir, jajka, mąkę (przesianą) i mąkę orzechową.
- Odstaw ciasto na 15 minut – pozwól mu na chwilę relaksu.
- Pokrój ulubione owoce.
- Czas na laskę wanilii – przedziel ją na pół i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka.
- Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki, ale nie musisz.
- Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (użyj pędzelka, będzie wygodniej).
- Do dzieła! Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Uważaj: nie może być zbyt gęste. W razie gdyby takie było, rozcieńcz je mlekiem.
- Piecz pyszne gofry ok. 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
- Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek. Proste, prawda?
- Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami i włącz gościnność! Zrób przyjemność swoim najbliższym, w najsłodszy sposób.
Wytrawne gofry ze szparagami
Ciasto (porcja dla 2 osób):
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki wody
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
• garść szpinaku baby
• 1 łyżka nasion siemienia lnianego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
Dodatki:
• 2 jajka
• szparagi
• pomidory
• ewentualnie inne ulubione warzywa
• świeża bazylia i koper
• kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
• 2 łyżki octu
• 1/2 łyżeczki soli
• dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Wykonanie:
- Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
- Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
- Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.