Jak zrobić gofry idealne? Mamy dla Was przepis!
Słodko i wytrwanie. Gofry to potrawa, którą można przygotować na milion sposobów. W ich tworzeniu ogranicza nas wyłącznie własna wyobraźnia. Te złociste, chrupiące gofry ucieszą wszystkich, od rozkosznych maluchów po dojrzałych fanów wytrawnej kuchni.
Wiosenna fuzja smaków
Marka MPM przygotowała dwa alternatywne przepisy, które podbiją serca nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Świeże owoce, sezonowe warzywa, wartościowe składniki. Zobacz, jak można przygotować idealny gofry bez wychodzenia z domu. Wystarczy dobry przepis i gofrownica MGO-31 M od marki MPM. Zaczynajmy!
Wiosenne gofry z owocami
Ciasto (porcja dla 4 osób):
• 1/2 litra kefiru naturalnego
• 2 jajka
• 4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
• 3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
• 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 4 krople aromatu pomarańczowego
• szczypta soli
Dodatki:
• 300 g serka mascarpone
• 100 g jogurtu greckiego
• 1 laska wanilii
• 1 łyżka cukru pudru
• ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
• dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Wykonanie:
- Na dobry początek, za pomocą rózgi bądź miksera, dokładnie wymieszaj następujące składniki: kefir, jajka, mąkę (przesianą) i mąkę orzechową.
- Odstaw ciasto na 15 minut – pozwól mu na chwilę relaksu.
- Pokrój ulubione owoce.
- Czas na laskę wanilii – przedziel ją na pół i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka.
- Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki, ale nie musisz.
- Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (użyj pędzelka, będzie wygodniej).
- Do dzieła! Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Uważaj: nie może być zbyt gęste. W razie gdyby takie było, rozcieńcz je mlekiem.
- Piecz pyszne gofry ok. 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
- Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek. Proste, prawda?
- Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami i włącz gościnność! Zrób przyjemność swoim najbliższym, w najsłodszy sposób.
Wytrawne gofry ze szparagami
Ciasto (porcja dla 2 osób):
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki wody
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
• garść szpinaku baby
• 1 łyżka nasion siemienia lnianego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
Dodatki:
• 2 jajka
• szparagi
• pomidory
• ewentualnie inne ulubione warzywa
• świeża bazylia i koper
• kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
• 2 łyżki octu
• 1/2 łyżeczki soli
• dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy MPM
Wykonanie:
- Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
- Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
- Zamknij gofrownice MGO-31 M od marki MPM, włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.