Jak zrobić karmel? Szybki przepis i istotne kuchenne wskazówki

Pewnie większość z nas lubi, a przynajmniej kojarzy smak karmelu. W końcu można go znaleźć w wielu słodyczach oraz ciastach, dzięki czemu zyskują one wyrazisty i przyjemnie słodkawy smak. Jeśli marzysz o tym, aby samodzielnie zrobić karmel, nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy kilka składników, które na pewno masz w kuchni oraz przestrzeganie wskazówek.

Karmel z łatwością przygotujesz we własnej kuchni.
Źródło zdjęć: © 123RF

Karmel to nic innego jak rozpuszczony i podgrzewany cukier. W finale otrzymujesz kryształki karmelizowane o charakterystycznej bursztynowej barwie z przebijającą się przezroczystością. Wykonanie karmelu nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości oraz uwagi, szczególnie w związku z temperaturą i mieszaniem cukru. Jak zrobić karmel? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Jak zrobić karmel – przygotowanie

Do zrobienia karmelu tak naprawdę potrzebujesz trzech składników, ale opcjonalnie możesz także dodać odrobinę masła, kakao czy wanilię. W podstawowym przepisie na karmel wystarczy 1 szklanka cukru, 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny. Idealny garnek lub rondel do wykonania karmelu powinien mieć grubsze dno, aby cukier się nie przypalał. Wystarczy, że do garnka wrzucisz wszystkie składniki i drewnianą łyżką zamieszasz, a następnie włączysz gaz. Przez cały czas mieszaj substancję do czasu zagotowania, aż grudki zostaną wygładzone. Wtedy też zostaw garnek na gazie i zaprzestań mieszania. Gdy zauważysz, że kolor zaczyna się zmieniać i staje się bursztynowy – karmel jest gotowy.

Jak zrobić karmel – odpowiednia temperatura

Najważniejszym czynnikiem wpływającym na przygotowanie karmelu jest temperatura. Ze względu na specyfikę procesu karmelizacji, dostosowanie odpowiedniej temperatury jest niezbędne jeśli marzysz o bursztynowym płynie. Utrzymanie stałej ciepłoty może okazać się trudne, dlatego warto mieć w kuchni specjalny termometr, którym będziesz kontrolować karmelizację. Najlepiej już na samym początku nastawić pod garnkiem średni ogień, a podczas robienia karmelu nie zmniejszaj ani nie zwiększaj temperatury.

Jak zrobić karmel – karmelizowanie i kolor

Na pewno zastanawiasz się, jaki rodzaj cukru wybrać do zrobienia karmelu. Tak naprawdę wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji, ponieważ im ciemniejszy cukier, tym bardziej aromatyczny będzie karmel w finale. Dlatego też zarówno klasyczny cukier biały, jak i cukier trzcinowy doskonale się sprawdzą. Jeżeli zależy ci na konkretnym kolorze karmelu, musisz pamiętać o prostej zasadzie palenia cukru – im dłużej się przypala, tym ciemniejszy będzie ostateczny odcień. Pamiętaj, że zbyt długie podgrzewanie cukru na ogniu może skutkować jego całkowitym spaleniem, więc z uwagą kontroluj proces karmelizowania.

Jak zrobić karmel – zastyganie

Kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na jakość karmelu jest proces zastygania. Gdy zauważysz zmianę koloru, koniecznie zdejmij garnek/rondel z ognia, po czym umieść go w zimnej wodzie – tym sposobem zatrzymasz karmelizację. Dlaczego to tak ważne? Ponieważ przy zbyt długim ogrzewaniu cukru, łatwo o spalenie karmelu i uzyskaniu gorzkiego smaku. Z kolei w przypadku zbyt szybkiego zastygania, ponownie postaw garnek na ogniu aż uzyskasz odpowiednią konsystencję karmelu.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Już nie Marek. Transpłciowa aktywistka wygrała z ministerstwem
Już nie Marek. Transpłciowa aktywistka wygrała z ministerstwem
"Żałuję, że to sobie zrobiłam". Po zabiegu wykryto niepokojące zmiany
"Żałuję, że to sobie zrobiłam". Po zabiegu wykryto niepokojące zmiany
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look