Jakie będą trendy w odżywianiu w 2015 roku?

Jakie będą trendy w odżywianiu w 2015 roku?

Zeszły rok minął nam pod znakiem żywności bezglutenowej, mody na wegetarianizm oraz żywność organiczną.

Zeszły rok minął nam pod znakiem żywności bezglutenowej, mody na wegetarianizm oraz żywność organiczną. Polacy odkryli, jak pyszny może być jarmuż, a do jogurtu dodawali nasiona goji. Jednak, jak każdy trend, także kulinarne rewelacje minionych miesięcy powoli przemijają i niebawem usłyszymy o nowych super produktach, przyprawach i sposobach przyrządzania potraw. I bardzo dobrze, bo nie ma nic gorszego niż monotonna dieta. Przedstawiamy trendy w odżywianiu na 2015 rok według największych blogerów kulinarnych. Wkrótce zawładną one naszymi kuchniami.

Kurkuma

Badania potwierdzają, że kurkumina zawarta w żółtym proszku czyni z niego jedną z najzdrowszych przypraw na świecie dzięki swoim antyrakowym właściwościom. Tumeron - inny związek występujący w kurkumie może, zdaniem naukowców, przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu. Zalet jej używania jest wiele - łącznie z tym, że nadaje apetyczną barwę ryżowi, makaronowi, zupom czy sałatkom.

Kurkuma ma być przyprawą nadchodzących miesięcy. Szefowie kuchni dodają ją także do mleka i owsianki. Spróbujcie!

(mtr), kobieta.wp.pl

1 / 6

Wywar z kości

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki popularności diety paleo, która w dużej mierze opiera się na mięsie, do łask wróciły zupy, a zwłaszcza te przyrządzone na wywarze z kości. Pożywny, aromatyczny bulion może być podstawą sosów i gulaszy, a za absolutny smakołyk zaczyna uchodzić szpik kostny. Niektórzy potrzebują czasu, aby się do niego przekonać, podobnie jak kiedyś było z tofu czy sushi - innymi modnymi daniami.

2 / 6

Masło

Obraz
© 123RF.COM

Masło śmietankowe oraz olej kokosowy (który w konsystencji przypomina masło), powoli wypierają oliwę z oliwek, do której przekonywali nas dietetycy w trakcie ostatnich lat. Szefowie kuchni wiedzą od zawsze, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i wpływa na wyrazistość dania. My musimy się przekonać, że warto smażyć nie tylko na oleju rzepakowym czy oliwie.

3 / 6

Kalafior

Obraz
© 123RF.COM

To białe warzywo jest jarmużem 2015 roku. Kalafior - traktowany w polskiej kuchni po macoszemu i występujący raczej w formie warzywnego dodatku, posiada antynowotworowe właściwości, a do tego jest niskokaloryczny.

4 / 6

Orzechy tygrysie

Obraz
© 123RF.COM

O orzechach tygrysich z pewnością słyszeli polscy wędkarze, bowiem są one używane jako przynęta dla ryb. Oczywiście pochodzące z Hiszpanii orzechy świetnie smakują także ludziom - coraz częściej dodawane są do sałatek i dań mięsnych. Mleko z orzechów tygrysich to alternatywa dla osób uczulonych na laktozę.

5 / 6

Warzywa krojone we wstążki

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli chodzi o modny sposób krojenia warzyw, to zapomnij o kostce. Sezonowe, najlepiej świeże jarzyny należy kroić w cienkie wstążki. Kolorowe kopczyki przypominające spirale, mogą być ozdobą każdego talerza. Polewamy je dipem, tak jak zwyczajną sałatkę.

6 / 6

Wypieki bez mąki

Obraz
© 123RF.COM

To, że wracamy powoli do masła i mięsa, nie oznacza, że zupełnie przestaliśmy liczyć kalorie. Przejawia się to zwłaszcza w deserach. Jeśli chodzi o wypieki, których mało kto jest w stanie sobie odmówić, preferowane będą lżejsze ich wersje bez mąki. Zastępowana będzie ona np. mielonymi orzechami.

(mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (69)