Jakie będą trendy w odżywianiu w 2015 roku?
Spróbuj tego w swojej kuchni
Zeszły rok minął nam pod znakiem żywności bezglutenowej, mody na wegetarianizm oraz żywność organiczną.
Zeszły rok minął nam pod znakiem żywności bezglutenowej, mody na wegetarianizm oraz żywność organiczną. Polacy odkryli, jak pyszny może być jarmuż, a do jogurtu dodawali nasiona goji. Jednak, jak każdy trend, także kulinarne rewelacje minionych miesięcy powoli przemijają i niebawem usłyszymy o nowych super produktach, przyprawach i sposobach przyrządzania potraw. I bardzo dobrze, bo nie ma nic gorszego niż monotonna dieta. Przedstawiamy trendy w odżywianiu na 2015 rok według największych blogerów kulinarnych. Wkrótce zawładną one naszymi kuchniami.
Kurkuma
Badania potwierdzają, że kurkumina zawarta w żółtym proszku czyni z niego jedną z najzdrowszych przypraw na świecie dzięki swoim antyrakowym właściwościom. Tumeron - inny związek występujący w kurkumie może, zdaniem naukowców, przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu. Zalet jej używania jest wiele - łącznie z tym, że nadaje apetyczną barwę ryżowi, makaronowi, zupom czy sałatkom.
Kurkuma ma być przyprawą nadchodzących miesięcy. Szefowie kuchni dodają ją także do mleka i owsianki. Spróbujcie!
(mtr), kobieta.wp.pl