Jakie garnki kupić do kuchenki gazowej?

Ceramiczne, szklane, żeliwne, aluminiowe, stalowe... Wybór przyprawia o zawrót głowy, a zakupy w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego mogą skutecznie opróżnić zawartość portfela. Jakie garnki kupić do kuchenki gazowej? Które są najzdrowsze, a które najtrwalsze? Podpowiadamy!

Jakie garnki kupić do kuchenki gazowej?
Źródło zdjęć: © iStock.com

31.08.2018 13:18

Rodzaje garnków do kuchenki gazowej

Kuchenkę gazową często wybierają ci, którzy stawiają na proste i ekonomiczne rozwiązania. Można na niej używać praktycznie wszystkich dostępnych na rynku garnków. Nawet te, które przeznaczone są do płyty indukcyjnej, nadają się do gotowania na gazie, bo grube dno ze stali ferromagnetycznej bez najmniejszego problemu rozgrzewa się od palnika, a kontakt z płomieniem nie prowadzi do odkształceń. Posiadacze kuchenki gazowej mogą sporo zaoszczędzić nie tylko na prądzie, ale również na garnkach, ponieważ nie muszą kupować droższych modeli stalowych. Jednak czy taka oszczędność rzeczywiście się opłaca? By się o tym przekonać, wystarczy porównać właściwości garnków do kuchenki gazowej wykonanych z różnych materiałów:

  • Garnki emaliowane z aluminium – są bardzo tanie, ale niezbyt solidne, bo wewnętrzna powłoka może zacząć się kruszyć po lekkim uderzeniu lub zarysowaniu widelcem. Garnki, w których żywność ma bezpośredni kontakt z aluminium, nie nadają się do gotowania.
  • Garnki żeliwne – bardzo długo utrzymują ciepło, dlatego świetnie sprawdzają się do przygotowywania duszonych mięs i warzyw. Trzeba jednak trochę poczekać, zanim się nagrzeją. Dodatkową trudność w użytkowaniu garnków żeliwnych na kuchence gazowej może stanowić ich ciężar.
  • Garnki ceramiczne – nie kosztują wiele, a przy tym są idealne dla osób z alergią na metal. Wykazują też właściwości antybakteryjne. Niestety, mają niską odporność na wysokie temperatury i łatwo mogą ulec rozbiciu.
  • Garnki ze szkła żaroodpornego – są bardzo zdrowe, bo szkło nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z żywnością. Za ich poważną wadę uznaje się jednak dużą podatność na zniszczenia.
  • Garnki ze stali nierdzewnej – charakteryzują się wyjątkową odpornością na zarysowania i wgniecenia, są przystosowane do mycia w zmywarce i świetnie przewodzą ciepło. Wiele z nich ma potrójne dno, które zapobiega przywieraniu potraw. Takie garnki do kuchenki gazowej nierzadko służą bez zarzutu przez wiele lat. Po wymianie sprzętu AGD można ich używać na kuchence indukcyjnej.
  • Garnki miedziane – słyną z równomiernego nagrzewania, dlatego są bardzo cenione przez szefów kuchni. Co więcej, uzupełniają wartość odżywczą przygotowywanych potraw o cenne cząsteczki miedzi, która korzystnie wypływa na stan włosów, skóry i układu pokarmowego. Takie garnki mają też dodatkową funkcję – jonizacji wody. Usuwają z niej wszelkie bakterie, grzyby oraz pleśnie. Kosztują jednak nawet 2000 złotych (za sztukę).
  • Garnki tytanowe – są najtrwalszym rodzajem naczyń do obróbki termicznej. Umożliwiają przyrządzanie dań praktycznie bez użycia tłuszczu i bardzo łatwo utrzymywać je w czystości. Nadają się do używania nie tylko na kuchence gazowej, ale również w piekarniku. W rankingu cenowym garnki z powłoką tytanową plasują się między garnkami ze stali nierdzewnej a garnkami miedzianymi.

Garnki do kuchenki gazowej – na co zwracać uwagę?

Podczas wybierania garnków do kuchenki gazowej warto zwracać uwagę nie tylko materiał, z którego zostały wykonane, ale również na ich przeznaczenie, średnicę, pojemność, a także dodatkowe udogodnienia dla użytkowników, takie jak podziałka umieszczona na wewnętrznej ściance garnka, dołączona do zestawu pokrywka czy nienagrzewające się uchwyty. Bardzo ekonomicznym rozwiązaniem jest kupno całego kompletu, bo pojedyncze sztuki kosztują więcej niż garnki w zestawie. Można zaopatrzyć się w modele przystosowane do gotowania jajek, makaronu, ryżu czy mleka, którymi interesują się zwłaszcza zapaleni kucharze. Ostatnio rekordy popularności biją garnki do kuchenki gazowej umożliwiające przyrządzanie potraw na parze. Pozwalają one na zachowanie maksymalnej zawartości składników odżywczych w potrawach i znacznie skracają czas gotowania.

Najlepsze garnki do kuchenki gazowej

W produkcji dobrych garnków do kuchenki gazowej specjalizuje się wielu producentów z Polski (np. Gerlach, Ambition, Silesia Rybnik, Emalia Olkusz), Niemiec (np. Blaumann, Berlinger Haus, Fissler, Klausberg, Hoffner, Silit) oraz Francji (Tefal, Le Creuset, De Buyer, Chesseur). Świetnie sprzedają się też tańsze produkty – garnki Hackman oraz garnki Germania. Natomiast szczególne uznanie zyskały garnki Gerlach Superior, Tefal Duetto i Ambition Noble. Wszystkie są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, wyróżniają się nowoczesnym kształtem i ciekawym designem. Mają pokrywy z hartowanego szkła, bardzo dobrze wyprofilowane uchwyty, podziałkę ułatwiającą odmierzanie płynów i potrójne nieprzywierające dno. Dają większe możliwości niż budżetowe naczynia do gotowania, choćby dzięki pokrywkom z sitkową wstawką. Trudno nie docenić funkcji odcedzania, która pozwala na błyskawiczne, bezpieczne i wygodne odlanie wody z garnka po ugotowaniu ziemniaków czy makaronu.

Zobacz także
Komentarze (21)